«Μαύρη» ημέρα για τις διεθνείς αγορές

«Μαύρη» εξελίσσεται η ημέρα για τις διεθνείς αγορές, καθώς η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει «κοκκινήσει» τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε Wall Street και Ευρώπη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ετοιμάζει νομοσχέδιο για τον περιορισμό των κινεζικών επενδύσεων στον τομέα της τεχνολογίας, γεγονός το οποίο έχει σημάνει συναγερμό στον κλάδο -και όχι μόνο.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 1,52% ή κατά 372 μονάδων, διολισθαίνοντας στις 24.208 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση κατά 2,38% στις 7.509 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει απώλειες κατά 1,61% στις 2.710 μονάδες.

Ενδεικτικό του κλίματος ανησυχίας είναι το γεγονός ότι ο «δείκτης φόβου» της Wall Street -γνωστός και ως VIX- παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων τριών μηνών, ενισχυόμενος κατά 29,7% στις 17,85 μονάδες.

Εκτός της απαγόρευσης των κινεζικών επενδύσεων, ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει και την επιβολή απαγορεύσεων στις τεχνολογικές εξαγωγές προς την Κίνα. Μάλιστα, τα νέα περιοριστικά μέτρα εκτιμάται ότι θα έχουν ανακοινωθεί έως το τέλος της εβδομάδας.

Η «διαμάχη» των ΗΠΑ με τους μεγαλύτερους εμπορικούς τους εταίρους -Ευρωπαϊκή Ένωση, Κίνα, Καναδά, Μεξικό- έχει διασπείρει τον πανικό ανάμεσα στους επενδυτές. Οι τελευταίοι εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο εκδήλωσης ενός ανεξέλεγκτου εμπορικού πολέμου, με απρόβλεπτες επιπτώσεις στο παγκόσμιο ΑΕΠ.

Όπως είναι φυσικό, το δυσμενές κλίμα επηρέασε σημαντικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία έκλεισαν συλλήβδην στο «κόκκινο». Ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2,04% στις 377,17 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε μείωση κατά 2,46% στις 12.270 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε κατά 2,24% στις 7.509 μονάδες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα