Μαζικές ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις γύρω από την Κύπρο

Σε εξέλιξη βρίσκονται από την Πέμπτη οκτώ παράλληλες ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις γύρω από την Κύπρο. Από τις οκτώ δεσμευμένες θαλάσσιες περιοχές, οι επτά περιοχές εμπίπτουν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Fir Λευκωσίας.

Όπως έχει αποκαλύψει η κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, για πρώτη φορά η Ρωσία, μέσω των διαδικασιών που αναγνωρίζουν πλήρως τα δικαιώματα και τις περιοχές ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δέσμευσε για ασκήσεις του Πολεμικού της Ναυτικού και μεγάλη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των βόρειων ακτών της Κύπρου και των ακτών της Τουρκίας.

Πρόκειται για περιοχή που φτάνει πολύ κοντά στο ακρωτήρι του Κορμακίτη στην κατεχόμενη Κύπρο και καλύπτει μια έκταση 4.400 τετρ. χιλιομέτρων εκτεινόμενη δυτικά μέχρι το ύψος του ακρωτηρίου του Ακάμα και βόρεια μέχρι τα ανοικτά του τουρκικού θέρετρου Αναμούρ.

Δεσμεύτηκε, πάντα με την ίδια Navtex για ασκήσεις και η περιοχή που τα τελευταία χρόνια συχνά-πυκνά δεσμεύει η Ρωσία για ασκήσεις μεταξύ Κύπρου και Συρίας ανοικτά του Κάβο Γκρέκο και απέναντι από την Ταρτούς της Συρίας, που επίσης περιλαμβάνεται στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, για πρώτη φορά, μέσω της ίδιας Navtex, δεσμεύτηκε για ασκήσεις του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, περιοχή κοντά στις νότιες ακτές της Κύπρου, έκτασης 4.300 τετρ. χιλιομέτρων περίπου παράλληλα με τις ακτές από τη Λάρνακα μέχρι και τη Λεμεσό.

Πρόσθετα, δεσμεύτηκε δεύτερη περιοχή νοτιοδυτικά της Κύπρου, η οποία επικαλύπτεται και με Notam Κυπριακής Δημοκρατίας.

Άλλες τέσσερις περιοχές –που εμπίπτουν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει στην περιοχή ευθύνης της Κύπρου, περιλαμβάνονται στην ίδια Navtex, που να σημειωθεί ότι δημοσιεύτηκε και μέσω του διεθνούς συστήματος ειδοποιήσεων προς ναυτιλλομένους για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου (Navarea III).

Κατά τις πληροφορίες, στις ρωσικές ασκήσεις (που θα ολοκληρωθούν σήμερα Σάββατο) συμμετέχουν 36 ρωσικά πολεμικά πλοία, των οποίων ηγούνται το αεροπλανοφόρο “Ναύαρχος Κουζνέτσοφ” και το καταδρομικό “Στρατάρχης Ουστίνοφ”, όπως και δύο υποβρύχια. Επίσης, στα πολεμικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στις ασκήσεις περιλαμβάνονται βομβαρδιστικά Tu-160, ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη Tu-142MK και Il-38, όπως και μαχητικά Su-33 και Su-30SM.

 

πηγή    philenews.com

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα