Μέι: «Brexit χωρίς συμφωνία δεν είναι το τέλος του κόσμου»

Ένα «Brexit χωρίς συμφωνία» δεν θα είναι «και το τέλος του κόσμου», δήλωσε η Τερέζα Μέι σύμφωνα με το Sky News. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θέλησε έτσι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι η έξοδος της χώρας χωρίς συμφωνία θα σημάνει έξτρα δανειακές ανάγκες ύψους 80 δισεκατομμυρίων λιρών και θα πλήξει μακροπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η έξοδος χωρίς συμφωνία «δεν θα είναι περίπατος στο πάρκο», αλλά συνέχισε λέγοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να μετατρέψει αυτήν την άνευ προηγουμένου εμπειρία σε «success story», εάν αποβεί αδύνατο να εξασφαλίσει ικανοποιητική συμφωνία διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δηλώσεις της έγιναν εν πτήσει προς την Αφρική, όπου θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει εμπορικές συνεργασίες εν όψει της βρετανικής αποχώρησης την άνοιξη του 2019.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε επίσης ότι οι προβλέψεις του Φίλιπ Χάμοντ είναι ξεπερασμένες .

Ο υπουργός Οικονομικών επικρίθηκε έντονα από ορισμένους βουλευτές του βαθιά διαιρεμένου Συντηρητικού Κόμματος για τις δηλώσεις αυτές.

Η Τερέζα Μέι ελπίζει ότι θα υπάρξει μία φιλική ως προς το επιχειρείν συμφωνία με την Ε.Ε. στον εμπορικό τομέα, που έχει διχάσει τους Τόρις σε εκείνους που θέλουν ένα οριστικό διαζύγιο με την Ένωση και εκείνους, όπως ο Χάμοντ, που επιμένουν στη διατήρησης στενών σχέσεων.

Στις δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους καθ’οδόν προς την Αφρική, η Μέι επανέλαβε την προειδοποίησή της ότι η μη συμφωνία είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία και ότι βρίσκει απολύτως φυσιολογικό η κυβέρνηση να προετοιμάζεται για μία «έξοδο χωρίς συμφωνία», διότι «δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα» των διαπραγματεύσεων.

ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα