Μάλι: Νέα οργάνωση συνδεόμενη με την Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την προχθεσινή επίθεση

Την ευθύνη για την επίθεση με τουλάχιστον πέντε νεκρούς σε πολυτελές θέρετρο του Μάλι, ανέλαβε μια νέα συμμαχία από ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις που συνδέεται με την Al-Qaeda ανέλαβε χθες Δευτέρα τ λίγο έξω από την πρωτεύουσα Μπαμακό, όπου συχνάζουν πολλοί δυτικοί τουρίστες.

Η συμμαχία αυτή, η Nusrat ul-Islam wa al-Muslimin, συστάθηκε στις αρχές του χρόνου από τη συγχώνευση τοπικών οργανώσεων και αρχηγός της είναι ένας διαβόητος διοικητής Τουαρέγκ. Αργότερα η οργάνωση αναγνωρίστηκε από την Al-Qaeda στο Ισλαμικό Μαγρέμπ.

Ισλαμιστικές οργανώσεις εντείνουν τις επιθέσεις τους σε δυτικούς στόχους στο Μαλί και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αφρικής, περιλαμβανομένης μιας επιδρομής σε ξενοδοχείο του Μπαμακό στα τέλη του 2015 με 20 νεκρούς.

Τέσσερις πολίτες και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν στην «τζιχαντιστική» επίθεση που διαπράχθηκε την Κυριακή με στόχο το πολυτελές θέρετρο.

«Ένας στρατιώτης του Μαλί και τέσσερις πολίτες είναι νεκροί», δήλωσε ο υπουργός Ασφαλείας της χώρας Σαλίφ Τραορέ σε συνέντευξη Τύπου, αναφέροντας τις υπηκοότητες των πολιτών θυμάτων: Γκαμπόν, Κίνα, Πορτογαλία και Μαλί.

Οι ένοπλοι δράστες εισέβαλαν στο ξενοδοχείο και άνοιξαν πυρ εναντίον των ενοίκων του. Οι δυνάμεις ασφαλείας υποστηριζόμενες από τις γαλλικές δυνάμεις και κυανόκρανους, κατάφεραν να διασώσουν περίπου 60 ενοίκους, ανάμεσά τους 13 Γάλλους και πολλά παιδιά.

Κάποιοι ένοικοι επέζησαν χάρις σε έναν υπάλληλο στο λογιστήριο του ξενοδοχείου, ο οποίος τους οδήγησε σε υπόγειο καταφύγιο κοντά στο ξενοδοχείο, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε ο ίδιος στο Radio France International (RFI).

Ανακοίνωση του υπουργείου Ασφαλείας αναφέρει ότι οι αρχές σκότωσαν τέσσερις από τους δράστες και συνέλαβαν άλλους πέντε.

Ο Τραορέ είπε ωστόσο ότι κάποιοι από τους συνεργούς τους διαφεύγουν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα