Λίγο αργότερα ο ανασχηματισμός – Πρόσκληση στη συλλογική μνήμη

Στον απόηχο του διαγγέλματος της Ιθάκης κυβερνητικοί κύκλοι  μετέθεταν τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα για την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας. Αίσθηση προκαλεί η πρωθυπουργική αναφορά στην συλλογική μνήμη, όσον αφορά τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια, αναφορά που προαναγγέλλει σφοδρή προεκλογική αντιπαράθεση εφ όλης της ύλης.

Η μικρή χρονική αναβολή του προαναγγελθέντος ανασχηματισμού πιθανολογείται ότι σχετίζεται με την απόφαση να δοθεί χρόνος στο διάγγελμα του πρωθυπουργού να «αφομοιωθεί» επικοινωνιακά, καθώς περιέχει θεμελιώδη μηνύματα που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της συλλογικής μνήμης η οποία σχετίζεται με την τραυματική εμπειρία της εποχής των μνημονίων, μπορεί όμως να αφορά και τις διαδικασίες των επιλογών και των τελικών αποφάσεων του κ. Τσίπρα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο 24/7, δεν έδειξε αρνητικός στο ενδεχόμενο μετακίνησής του στο κόμμα στη θέση του σημερινού γραμματέα Πάνου Ρήγα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να μετακινηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και ότι οι τελικές αποφάσεις του κ. Τσίπρα για τον ανασχηματισμό θα ληφθούν αφού λήξει το ζήτημα Σκουρλέτη.

Για το περιεχόμενο των κυβερνητικών αλλαγών έχουν γραφτεί πολλά σενάρια. Από το ριζικό ανασχηματισμό και την «κυβέρνηση των 40ρηδων» με αλλαγές πολλών βασικών υπουργών και αναπληρωτών, μέχρι και έναν συμβιβαστικό ανασχηματισμό λίγων, επικοινωνιακών αλλαγών, όπου βασικοί υπουργοί δεν θα αλλάξουν.

Αναφορά στη συλλογική μνήμη για τα μνημόνια

Προαναγγελία μιας σφοδρής προεκλογικής αντιπαράθεσης περιείχε το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη, για το τέλος του μνημονίου.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να χρησιμοποιήσει το συμβολικό χαρακτήρα της Ιθάκης του Ομήρου και του Καβάφη για να κηρύξει άτυπα την αρχή μιας μακράς διάρκειας προεκλογικής περιόδου, δείχνοντας που φαίνεται ότι θα εξελιχθεί σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους και σε συνθήκες ακραίας πόλωσης.

Χωρίς περιστροφές, ο κ. Τσίπρας “έδειξε” τους υπευθύνους για την καταστροφική περίοδο των μνημονίων και αναφέρθηκε σε πρωταγωνιστές της περασμένης περιόδου όπως ο Λουκάς Παπαδήμος και ο σημερινός διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας με τη φράση «η δημοκρατία ευτελίστηκε. Τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες».

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια» είπε κάνοντας αναφορές σε διαπλοκή, διαφθορά, ελίτ και μεγάλο πλούτο, ενώ μίλησε για off shore και δήλωσε για μια ακόμη φορά πως δεν θα αφήσει την Ελλάδα να πέσει στα χέρια αυτών που στέκονται απέναντι στη κυβέρνησή του ως «σύγχρονοι μνηστήρες».

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του πρωθυπουργού ότι «κάποιοι τρέμουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης των μεταρρυθμίσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το επόμενο διάστημα, χωρίς να αναφερθεί με λεπτομέρειες, θα πρέπει να αναμένονται κοινωνικές παροχές.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα