Λέσβος: 14 σπίτια μη κατοικήσιμα από τις κατολισθήσεις στο Πλωμάρι

Με αφορμή την κατολίσθηση στο Πλωμάρι, στο νησί βρίσκονται από το πρωί ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, μαζί με επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με τη χρήση σύγχρονων οργάνων και τεχνολογικών μεθόδων πραγματοποιούν αυτοψία στο χώρο ώστε να εξαχθεί πόρισμα για το τι προκάλεσε την κατολίσθηση και θα εκτιμηθεί η επικινδυνότητα. Το μεσημέρι στο Πλωμάρι, με τη συμμετοχή στελεχών της Περιφερειακής Αρχής με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και του Δήμου Λέσβου με το δήμαρχο Σπύρο Γαληνό και τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα, θα συνεδριάσει εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να συζητηθούν τα πρώτα συμπεράσματα της αυτοψίας των ειδικών και να αποφασιστούν τα μέτρα που θα ληφθούν.

Σημειώνεται ότι στα όρια του ανατολικού οικισμού Πλωμαρίου και στο απότομο πρανές του υψώματος Προφήτη Ηλία τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Σαββάτο αποκολλήθηκαν και έπεσαν βράχια μεγάλου όγκου από ύψος έως και 30 μέτρων, επί κατοικημένων, ακατοίκητων και άλλων παλιών κτισμάτων που βρίσκονται στη βάση του πρανούς και μέσα στα όρια του οικισμού. Συνολικά και σύμφωνα με την αυτοψία των ειδικών γεωλόγων της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, οι αποκολλήσεις συνέβησαν σε επιφάνεια βραχώδους πρανούς περί τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα.

Οι διαρρήξεις των βράχων αυτών, θεωρείται ότι είχαν ενεργοποιηθεί κατά το μεγάλο σεισμό του περσινού Ιουνίου που έπληξε τη Νότια Λέσβο. Τότε μάλιστα είχαν διαπιστωθεί περιορισμένες πτώσεις βράχων.

Στα βράχια που έπεσαν προχθές περιλαμβάνονται όγκοι μεγάλων διαστάσεων και βάρους άνω των πέντε τόνων. Αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να καταστρέψουν στέγες ή να διασπάσουν τοίχους σπιτιών ή να καταπλακώσουν αποθήκες. Συνολικά επλήγησαν πέντε σπίτια και λοιπά κτίσματα.

Συνολικά τα σπίτια που βρίσκονται στη βάση του μετώπου πτώσης των βράχων είναι συνολικά 24 και 14 από αυτά κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.

Με δεδομένο ότι το φαινόμενο θεωρήθηκε πως είναι σε εξέλιξη, από την πρώτη στιγμή με απόφαση του έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, απομακρύνθηκαν περίπου 30 από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι διανυκτέρευσαν σε συγγενικά σπίτια ή σε ξενοδοχεία, ενώ από σήμερα το πρωί με φροντίδα του Δήμου Λέσβου παρέχονται και υπηρεσίες σίτισης τους.

Με απόφαση του Γενικού περιφερειακού διευθυντή Βορείου Αιγαίου της ΕΛΑΣ, ταξιάρχου Λευτέρη Ντουρουντού, η Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου φρουρεί όλη την εκκενωθείσα περιοχή η οποία έχει αποκλειστεί.

Φωτογραφίες: lesvosnews.net

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα