Κουρτς: Να σταματήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας

Για φλέγοντα ζητήματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας μίλησε στην “Καθημερινή της Κυριακής” ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Συγκεκριμένα, ο Αυστριακός καγκελάριος έθιξε τα θέματα των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, του μεταναστευτικού, των σχέσεων της Ευρώπης με τη Ρωσία, αλλά και χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ.

Να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Ο καγκελάριος της Αυστρίας ζήτησε την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, καθώς, όπως υποστήριξε, η Άγκυρα απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αξίες.

“Η Τουρκία σταθερά απομακρύνεται από την Ευρώπη και τις αξίες της τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή (οι διαπραγματεύσεις) θα πρέπει να επικεντρωθούν στη διεύρυνση άλλων μορφών συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία ως γείτονες”.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών

Όσον αφορά τη συμφωνία που συνυπέγραψαν η Ελλάδα και η πΓΔΜ στις Πρέσπες, ο Κουρτς εκτίμησε: “Δείχνει πως οι επίμονες διαπραγματεύσεις και η διπλωματία έχουν αποτέλεσμα. Για την Αυστρία, η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι βασική προτεραιότητα της ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής μας στην ΕΕ”.

Για το μεταναστευτικό

Αναφορικά με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ο Αυστριακός καγκελάριος τονίζει ότι η Βιέννη δεν θα δεχθεί αποφάσεις που θα επιβαρύνουν περισσότερο την Αυστρία.

“Στην περίπτωση του γερμανικού συνόρου, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα δεχθούμε μέτρα εις βάρος της Αυστρίας. Η βασική μας στόχευση θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να παραμείνει σε επίπεδο ευρωπαϊκής προσέγγισης ως προς την ισχυροποίηση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων”.

Σχέσεις με τη Ρωσία

Τέλος, σχετικά με τις σχέσεις της ΕΕ με τη Μόσχα, ο Κουρτς υποστηρίζει πως “πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο με τη Ρωσία. Έχω επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη στην Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα