Κοτζιάς για ΠΓΔΜ: Χωρίς «φως» για το θέμα της ονομασίας

Η δεύτερη επισκεψη του Νίκου Κοτζιά στην ΠΓΔΜ και η δεύτερη συνάντηση του με τον νέο υπουργό εξωτερικών της χώρας Νικολά Διμιτρόφ, ,πραγματοποιήθηκε χωρίς κανένα σημάδι υποχώρησης και διάθεσης συμβιβασμού στο θέμα της ονομασίας.

Οι δυο υπουργοί είχαν κρατήσει από την αρχή, χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών επισημαίνοντας ότι στην ατζέντα προτεραιότητα έχει η προώθηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Στην συνάντησή βεβαίως συζητήθηκε η διαδικασία των συνομιλιών για το όνομα και το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία, διερευνώντας ποιες είναι οι ανησυχίες της κάθε πλευράς, όπως διευκρίνισε ο σκοπιανός Υπουργός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Τετάρτη ο κ. Διμιτρόφ, που είχε φροντίσει να διεξαχθεί διεθνές συνέδριο για την ευρωατλαντική πορεία της χώρας του, είχε εκφράσει την ετοιμότητα της (αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποτελεί σημαντική παραχώρηση) να αποδεχθεί την πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ με το προσωρινό όνομα FYROM. Και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε και την «βοήθεια» της Ελλάδας στην ευρωατλαντική πορεία της χώρας του.

Ο Νίκος Κοτζιάς, που με το πληθωρικό στυλ του έκανε λόγο για δυο χώρες που «αγαπιούνται» κατά βάθος, τόνισε τη σημασία που έχουν οι καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για ολόκληρη την περιοχή.

Ο έλληνας υπουργός εξωτερικών όμως απαντώντας και σε ερώτηση σκοπιανής δημοσιογράφου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, αλλά εφόσον εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Σε ό,τι αφορά μάλιστα στην Συμμαχία ο κ. Κοτζιάς υπενθύμισε την Απόφαση του Βουκουρεστίου προσθέτοντας ότι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ «δεν εξαρτάται από την Ελλάδα».

Ο Ν. Dimitrov πάντως αν και δημοσίως δήλωσε ότι η χώρα του δεν ασχολείται με την «Μεγάλη Μακεδονία» αλλά με την «Μεγάλη Ευρώπη» αποδοκίμασε κινήσεις όπως αυτή του σκοπιανού προξένου στην Καναδά που είχε παραστεί σε εκδήλωση που φιγουράριζε ο χάρτης που ενέτασσε στα εδάφη της ΠΓΔΜ και την Ελληνική Μακεδονία, αλλά επέμεινε σε προκλητικά στερεότυπα.

Αποφεύγοντας να δεσμευθεί ότι θα υλοποιηθεί η αρχική αναφορά της κυβέρνησής του για απομάκρυνση των αλυτρωτικών συμβόλων και αγαλμάτων από τα Σκόπια και η αλλαγή ονομάτων που παραπέμπουν στην Αρχαία Μακεδονία, ο ο κ. Διμιτρόφ είπε ενώπιον του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι «δεν χρειάζομαι αγάλματα για να νοιώσω υπερήφανος Μακεδόνας, ούτε με ενοχλεί αν κάποιοι Ελληνες πολίτες στην Σολούν (σ.σ. η σλαβική ονομασία της Θεσσαλονίκης) θέλουν να αποκαλούν τους εαυτούς τους Μακεδόνες..»

Ο κ. Κοτζιάς έφθασε οδικώς στα Σκόπια από την Θεσσαλονίκη, καθώς δεν προσγειώνονται ελληνικά κρατικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο λόγω της μετονομασίας του σε «Αεροδρόμιο Μεγάλου Αλεξάνδρου». Επίσης σημειώθηκε αρνητικά από την ελληνική πλευρά ότι έξω από το σκοπιανό ΥΠΕΞ είχε συγκεντρωθεί μικρή ομάδα εθνικιστών με πανό με ανθελληνικά συνθήματα και με σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα