Κιμ Γιόνγκ Ουν: «Ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει θερμοπυρηνικός πόλεμος»

Τον Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε, ότι προκαλεί έναν «φαύλο κύκλο» εντάσεων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Χαν Σονγκ Ριόλ, ενώ προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να μην προκαλέσει στρατιωτικά τη χώρα του.

«Αν το επιλέξουν θα πάμε σε πόλεμο», είπε.

Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να επιθεωρεί χαμογελαστός τα στρατεύματά του και στη συνέχεια να παρακολουθεί τις επίλεκτες δυνάμεις του καθώς μετέχουν σε μεγάλη στρατιωτική άσκηση την ώρα που εντείνονται οι φόβοι ότι η Βόρεια Κορεά ετοιμάζεται για μια νέα πυρηνική δοκιμή το Σάββατο.

Στις φωτογραφίες διακρίνονται αλεξιπτωτιστές να πέφτουν από αεροσκάφη ανοίγοντας πυρ κατά εικονικών εχθρών στο έδαφος, την ώρα που επιθετικά ελικόπτερα εξαπολύουν πυραύλους σε μια λοφοπλαγιά… Σε επίσημο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν συνέκρινε τα πυρά τους με «άγριους τίγρεις», που «οι σφαίρες τους μοιάζουν να έχουν δικά τους μάτια».

Την ίδια ώρα εντείνονται οι ανησυχίες για την πιθανότητα του καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν να προχωρήσει σε νέα υπόγεια πυρηνική δοκιμή, ενδεχομένως αύριο Σάββατο, ώστε να συμπέσει με την εθνική εορτή της «Ημέρας του Ήλιου» και τη συμπλήρωση 105 χρόνων απ’ τη γέννηση του ιδρυτή της χώρας, Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Στις δορυφορικές αυτές λήψεις, τις οποίες έδωσαν χθες στη δημοσιότητα η Airbus Defense & Space και η ομάδα αναλυτών 38 North που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Πιονγιάνγκ, καταγράφονται κινήσεις προετοιμασίας στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών Punggye-ri στη Βόρεια Κορέα

Το Πεκίνο έσπευσε να διαμηνύσει ότι οποιοσδήποτε προκαλεί σύγκρουση «θα πληρώσει το τίμημα» με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι να επισημαίνει ότι «δεν θα υπάρξει νικητής» σε έναν πόλεμο. «Η μόνη δυνατή λύση είναι ο διάλογος», τόνισε.
O Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι προειδοποίησε ότι «δεν θα υπάρξει νικητής» αν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας

«Αν το επιλέξουν θα πάμε σε πόλεμο» προειδοποιεί ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Χαν Σονγκ Ριόλ

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του Ινστιτούτου για τον Αφοπλισμό και την Ειρήνη του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας με ανακοίνωσή του καταδικάζει την Ουάσιγκτον για τον βομβαρδισμό στη Συρία, ενώ παράλληλα ζήτησε να υπάρξει «ειρήνη μέσω της ισχύος».

«Οι ΗΠΑ εισάγουν στην κορεατική χερσόνησο, μια από τις πιο θερμές περιοχές του πλανήτη, τεράστια στρατηγικά, πυρηνικά στοιχεία, απειλώντας σοβαρά την ειρήνη και την ασφάλεια της χερσονήσου και ωθώντας την κατάσταση εκεί στα πρόθυρα πολέμου», μετέδωσε το πρακτορείο KCNA.

«Αυτό έχει προκαλέσει μια επικίνδυνη κατάσταση στην οποία ενδέχεται να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή στη χερσόνησο θερμοπυρηνικός πόλεμος και αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», προσθέτει η ανακοίνωση.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ώρες αφότου το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες που μετέδωσε το NBC News για προληπτική στρατιωτική δράση εναντίον της Β.Κορέας, τονίζοντας ότι η πολιτική του είναι να μη συζητά δημόσια σχετικά με μελλοντικές επιχειρήσεις ή «να κάνει δημόσια υποθέσεις για πιθανά σενάρια».

«Η ηγεσία πάντοτε μελετά συνολικά τις επιλογές για την προστασία μας έναντι οποιασδήποτε έκτακτης κατάστασης», ανέφερε η Ντέινα Γουάιτ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Η ίδια πρόσθεσε πάντως ότι παραμένει η δέσμευση των ΗΠΑ για προστασία των συμμάχων της στη Νοτιοανατολική Ασία, δηλαδή της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας.
Mάλιστα, την Κυριακή του Πάσχα ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πενς, θα πραγματοποιήσει 10ήμερα περιοδεία σε χώρες της Ασίας -μεταξύ αυτών και η Νότιος Κορέα.
Το τηλεοπτικό δίκτυο είχε μεταδώσει ότι οι ΗΠΑ αναμένουν ουσιαστικά την επόμενη κίνηση από το καθεστώτος της Βορείου Κορέας -ενδεχομένως νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου- για να προχωρήσουν σε προληπτικό χτύπημα.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος Τραμπ είχε επαναλάβει ότι «η Β.Κορέα είναι ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί.»
Έσπευσε πάντως να πει ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα εργαστεί «πολύ σκληρά» για να βοηθήσει στην επίλυση της πρόκλησης αυτής.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ έδειξε την ετοιμότητά του να διατάξει στρατιωτικά πλήγματα όπως έκανε στη Συρία και στο Αφγανιστάν.

Ενώ σε μια άλλη επίδειξη δύναμης αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη διεξάγουν κοινές ασκήσεις μαζί με την Ιαπωνία στην κορεατική χερσόνησο.

Ο βορειοκορεάτης υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι «όσο θα συνεχίζονται οι πυρηνικές απειλές και οι εκβιασμοί με τις στρατιωτικές ασκήσεις θα συνεχίζουμε κι εμείς να οικοδομούμε την άμυνά μας, πυρήνας της οποίας είναι τα πυρηνικά όπλα.»

Ο Χαν αναφέρθηκε και στην έκτη πυρηνική δοκιμή της χώρας του λέγοντας: «αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει το αρχηγείο μας. Θα γίνει την ώρα και στο σημείο που θα επιλέξει το αρχηγείο μας.»

Στο μεταξύ τα μέσα ενημέρωσης στην Ιαπωνία μετέδωσαν ότι η κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως θα λάβει όλες τις προφυλάξεις σχετικά με μια πιθανή νέα πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei, η ιαπωνική κυβέρνηση συζήτησε μεταξύ άλλων πώς θα μπορέσει να απομακρύνει τους περίπου 57.000 Ιάπωνες που ζουν στη Νότια Κορέα, αλλά και πώς θα αντιμετωπίσει την πιθανή εισροή προσφύγων από τη Βόρεια Κορέα, μεταξύ των οποίων ενδέχεται να είναι πράκτορες και κατάσκοποι.

Το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι η Ιαπωνία έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται σχέδια για να αντιμετωπίσει μια πιθανή κρίση στην κορεατική χερσόνησο από τον Φεβρουάριο, μετά τη συνάντηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε με τον Τραμπ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα