Καμπανάκι Τρισέ: Η παγκόσμια οικονομία το ίδιο ευάλωτη σήμερα με το 2008

Πώς είναι η κατάσταση της οικονομίας σήμερα;». «Τόσο επικίνδυνη, όσο και την στιγμή της κατάρρευσης της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο 2008». Τη δυσοίωνη αυτή απάντηση δίνει ένας από τους πρωταγωνιστές στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Ο μεγάλος κίνδυνος, όπως εξηγεί ο Γάλλος τραπεζίτης σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), πηγάζει αυτή τη φορά από τις αναδυόμενες, όπου το χρέος- και ειδικά το ιδιωτικό- «φουσκώνει» επικίνδυνα.

«Σήμερα υπάρχει η παραδοχή ότι η υπερβολική υπερχρέωση των μεγάλων οικονομιών υπήρξε ουσιαστικός παράγοντας στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2007 – 2008. Στις ανεπτυγμένες χώρες η αύξηση του χρέους έχει επιβραδυνθεί. Αλλά αυτό αντισταθμίζεται από την επιτάχυνση της χρέωσης των αναδυομένων οικονομιών» αναφέρει στο AFP και προειδοποιεί:

«Αυτό το γεγονός καθιστά σήμερα το σύνολο του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος τόσο, αν όχι περισσότερο, ευάλωτο, από όσο ήταν το 2008».

Ενθυμούμενος τα όσα συνέβησαν τότε, ο Τρισέ σημειώνει ότι αντιλήφθηκε την πραγματική έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις 9 Αυγούστου του 2007. «Τότε αντιμετωπίσαμε το πάγωμα της πιστωτικής αγοράς της Ευρωζώνης» θυμάται, αναφερόμενος προφανώς στον αντίκυπο που είχαν οι αποκαλύψεις της BNP Paribas και άλλων τραπεζών για την έκθεσή τους στην αμερικανική αγορά των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (subprime crisis). Η κρίση αυτή είχε γίνει αισθητή από τις αρχές του 2007, αλλά χρειάστηκε να περάσουν λίγοι μήνες για να γίνει αντιληπτό πως θα μεταδοθεί.

«Η κατάσταση ήταν πρωτοφανής από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: δεν υπήρχε πλέον καμία κανονική δραστηριότητα, καμία συναλλαγή ανάμεσα σε τράπεζες, ούτε επιτόκια στην αγορά…Παίρνω τότε μαζί με τους συναδέλφους μου την απόφαση να χορηγηθεί η ρευστότητα που ζητείται από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς χωρίς όρια» περιγράφει με γλαφυρό τρόπο ο τότε επικεφαλής της ΕΚΤ.

Στις 9 Αυγούστου πενήντα τράπεζες της Ευρωζώνης ζήτησαν από την ΕΚΤ ρευστότητα 95 δισ. ευρώ για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ένα πρωτοφανές ποσόν. Και την πήραν. «Βρισκόμουν τότε στην Βρετάνη, στο εξοχικό μου στο Σεν Μαλό, σε διαρκή ηλεκτρονική επικοινωνία με την ΕΚΤ και τα μέλη του διευθυντηρίου. Πήραμε την απόφαση μέσα σε δυόμισι ώρες», διηγείται ο Τρισέ και συμπληρώνει: «Αυτή η απόφαση θεωρήθηκε κρίσιμης σημασίας από όλους του παρατηρητές και τους παράγοντες της αγοράς, διότι έδειχνε ότι η ΕΚΤ μπορούσε να λάβει πολύ γρήγορα εξαιρετικά τολμηρές αποφάσεις», λέει ο τότε ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα