Καθοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Καθοδικές τάσεις κυριαρχούν στην Ασία, καθώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου επιβαρύνει τις μετοχές του κλάδου της ενέργειας.

Παράλληλα, οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα για την κινεζική οικονομία, που παραπέμπουν σε επιβράδυνση της ανάπτυξής της, περιόρισαν την επενδυτική διάθεση.

Στην Κίνα ο υποχωρεί Shanghai Composite 1%, με τη μετοχή της China Petroleum & Chemical Corp. να σημειώνει πτώση 1% και της PetroChina Co. 2,5%. Και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng καταγράφει απώλειες 1,12%.

Ανάλογη εικόνα και στην Αυστραλία, όπου ο S&P/ASX 200 υποχωρεί 0,61%, ενώ και στην Ταιβάν ο Taiex καταγράφει απώλειες 0,36%.

Στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχωρεί 0,18%, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei ενισχύεται 0,49%.

Το πετρέλαιο τύπου brent υποχώρησε τη Δευτέρα 4,6% και έκλεισε στα 71,84 δολ. το βαρέλι, ενώ και το αμερικανικό αργό σημείωσε πτώση άνω του 4%, κλείνοντας στα 68,06 δολ. το βαρέλι στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

“Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας ότι, λόγω σφικτών χρηματοπιστωτικών συνθηκών, η πραγματική ανάπτυξη επιβραδύνεται, κάτι που αναμένουμε να συνεχιστεί και το τρίτο τρίμηνο” σχολίασε ο Xiaojia Zhi, της Bank of America Merrill Lynch.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το κινεζικό ΑΕΠ έδειξαν ότι επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας στο β΄ τρίμηνο.

Ειδικότερα, η οικονομία αναπτύχθηκε 6,7% στο β΄ τρίμηνο σε σχέση με το περασμένο έτος, ελαφρώς χαμηλότερα από το 6,8% στο προηγούμενο τρίμηνο, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις. Ωστόσο, η επιβράδυνση του ΑΕΠ σημειώνεται σε περίοδο κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων Πεκίνου – Ουάσινγκτον. Για το α΄ εξάμηνο, η οικονομία εμφάνισε ανάπτυξη 6,8%.

Η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα αυξήθηκε 6% τον Ιούνιο, από 6,8% τον Μάιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα