«Κίτρινα Γιλέκα»: Χάος στο Παρίσι, εκατοντάδες οι τραυματίες (βίντεο)

Πολεμικό Σκηνικό επικράτησε το Σάββατο στο Παρίσι αλλά και σε άλλα σημεία της Γαλλίας καθώς πάνω από  125.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, στην τέταρτη κατά σειρά ημέρα των διαδηλώσεων. Χιλιάδες προσαγωγές και εκατοντάδες τραυματίες.

Οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας ήταν σφοδρές, ενώ οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν στο Παρίσι είναι τεράστιες.

Το χρονικό των συγκρούσεων

Τα επεισόδια άρχισαν γύρω στις 10 το πρωί τοπική ώρα, όταν ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος των αστυνομικών προσπαθώντας να σπάσει το μπλόκο που είχαν στήσει σε παράδρομο κύριου δρόμου κι οι τελευταίοι απάντησαν με δακρυγόνα διαλύοντας το πλήθος. Το κλίμα σε αρκετά σημεία ήταν πολεμικό, ενώ υπήρξαν και πυροβολισμοί με πλαστικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών.

Θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας και άνδρες των δυνάμεων καταστολής εμπόδισαν πορεία προς το προεδρικό μέγαρο, γύρω από το οποίο είχαν τοποθετηθεί ατσάλινα οδοφράγματα.

Οι Αρχές βρίσκονταν στο ύψιστο επίπεδο επιφυλακής για την «4η Πράξη» των κινητοποιήσεων του κινήματος, που ενώ ξεκίνησε ως μία διαμαρτυρία για την αύξηση των καυσίμων, εξελίχθηκε στη συνέχεια ως κύμα αμφισβήτησης κατά της πολιτικής του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.

Προσαγωγές, και τραυματίες

Μονάχα για το Παρίσι, η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε 920 προσαγωγές, εκ των οποίων 619 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε επίσης λόγο για 118 τραυματίες από την πλευρά των διαδηλωτών και 17 τραυματίες από τις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Όπως σημείωσε, οι αριθμοί αυτοί μπορούν να συγκριθούν με τους 201 τραυματίες διαδηλωτές και 284 αστυνομικούς το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου.

Σχεδόν το 40% των τραυματιών πήραν εξιτήριο το βράδυ του Σαββάτου από τη μονάδα Επειγόντων, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο το γραφείο ενημέρωσης της αρχής Δημόσιας Αρωγής-Νοσοκομείων του Παρισιού (AP-HP). Λίγο νωρίτερα, γύρω στις 1700, η ίδια πηγή είχε αναφέρει ότι κανένας τραυματίας δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί «επειγόντως».

Ρωσική ανάμειξη στα «κίτρινα γιλέκα» ερευνούν οι γαλλικές αρχές

Την ίδια στιγμή, οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για να ελέγξουν τον πολλαπλασιακό ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποσκοπούσαν να ενισχύσουντις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», έγινε γνωστό από πηγές που βρίσκονται κοντά στην υπόθεση.

Η αρμόδια αρχή – υπεύθυνη για το συντονισμό αυτών των ελέγχων είναι η Γενική Γραμματεία Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας (SGDSN), πρόσθεσε μία από τις πηγές.

Οι γαλλικές υπηρεσίες δίνουν προσοχή στις απόπειρες χειραγώγησης της ενημέρωσης, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς της βρετανικής εφημερίδας The Times, ότι εκατοντάδες ψεύτικοι λογαριασμοί που προήλθαν από τη Ρωσία στόχευαν να ενισχύσουν την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων», τόνισε μια άλλη πηγή κοντά στην υπόθεση.

Πρόκειται για μια υπόθεση που απαιτεί έντονες και σύνθετες έρευνες, συμπλήρωσε η πηγή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα