Κέρδη καταγράφει ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Το χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει ότι έχει τις δυνάμεις να συνεχίσει το μίνι ράλι του, το οποίο ήδη μετρά 4 σερί ανοδικές συνεδριάσεις με κέρδη άνω του 6%.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,18% στις 785,35 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,20% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.040,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,60% στις 856,88 μονάδες.

Αν και εκδηλώνονται κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών, οι οποίες είναι αναμενόμενες μετά το ανοδικό ξέσπασμα που οδήγησε τον γενικό δείκτη πάνω από τις 770 μονάδες, η αγορά δείχνει ότι έχει ακόμη κάποιες δυνάμεις να αφομοιώσει την απόσταση που καλύφθηκε μέσα σε λίγες μέρες.

Πάντως ακόμη και μια μικρο-διόρθωση, η αγορά δείχνει την ικανοποίησή της με τις συνθήκες που εκπνέει το 2017. Αν και το δεύτερο εξάμηνο ήταν σχετικά “μέτριο”, λόγω των “αναταράξεων” που εμφάνισε ο τραπεζικός κλάδος, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης έχει ανακτήσει σχεδόν ολόκληρο το μέγεθος της διόρθωσης του τελευταίου τριμήνου.

Μάλιστα, αν εξαιρεθούν τα ανοιχτά μέτωπα του τραπεζικού κλάδου, τα οποία φυσικά όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα ξεκαθαρίσουν πριν την ολοκλήρωση των stress test, οι υπόλοιπες πηγές κινδύνου έχουν μειωθεί σημαντικά. Και αυτό διαφαίνεται και στη ραγδαία πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, εξέλιξη που πυροδότησε και το ανοδικό ξέσπασμα στο ΧΑ.

Τώρα αυτό που παρακολουθεί η αγορά είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει όλο αυτόν τον όγκο των προαπαιτουμένων που συνδέεται με την τρίτη αξιολόγηση, ώστε να κλείσει και τυπικά αυτό το κεφάλαιο, χωρίς αναταράξεις. Οι επόμενες ημέρες θα είναι “πλούσιες” σε νομοθετικό έργο, με την κυβέρνηση να δείχνει ότι μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της τελικής αξιολόγησης εντός του Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η μεταβλητότητα είναι έντονη στην αγορά, με το +2,15% όμως της Εθνικής, αλλά και το +2,97% της Λάμδα να στηρίζουν το θετικό της πρόσημο. Ήπια ανοδικά κινούνται και οι Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ και Motor Oil.

Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ σημειώνει απώλειες 1,40%, έχοντας διακινήσει όμως 10 τεμάχια, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Eurobank, Grivalia, Folli Follie και ΕΥΔΑΠ. Χωρίς μεταβολή οι Jumbo, ΕΕΕ, ΔΕΗ και Aegean.

 

πηγή capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα