Ισπανία: Την πρόταση μομφής των Podemos θα συζητήσει σήμερα το Κοινοβούλιο

Tο Κοινοβούλιο της χώρας, θα ξεκινήσει να συζητεί από σήμερα την τρίτη πρόταση μομφής στην ιστορία της δημοκρατίας στην Ισπανία, την οποία κατέθεσε εναντίον του δεξιού πρωθυπουργού Mariano Rajoy το αριστερό κόμμα των Podemos, με μεγάλο άγνωστο παράγοντα στην πολιτική τούτη εξίσωση τι θα πράξει ο νέος ΓΓ των Σοσιαλιστών (PSOE) Pedro Sanchez.

Σε μία περίοδο κρίσιμη για το πολιτικό πρόγραμμα του Rajoy, του οποίου η κυβέρνηση τραντάζεται από μία σειρά σκανδάλων, που του στοιχίζουν δημοσκοπικά, και με νωπή την απόφαση της Καταλωνίας να προκηρύξει για την 1η Οκτωβρίου νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, οι Podemos κι ο ηγέτης τους Pablo Iglesias, προτίθενται να βάλουν όλο το πολιτικό τους κεφάλαιο, γνωρίζοντας ότι το διακύβευμα της πρότασης μπορεί να είναι διπλό.

Και τούτο, γιατί ο Iglesias με την κίνησή τους αυτή μπορεί αφ’ ενός να κερδίσει τις εντυπώσεις και να αναδειχθεί από την κοινοβουλευτική συζήτηση ως ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της αντιπολίτευσης—έναν ρόλο που τον διεκδικεί μετά τον εσωκομματικό του θρίαμβο ο Sanchez, όντας επικεφαλής επιπλέον του δεύτερου κόμματος στο Κοινοβούλιο. Αφ΄ετέρου όμως , ο Iglesias μπορεί να χάσει τις εντυπώσεις και εξόν από το κύρος του, να τρωθεί κι η πολιτική επιρροή και δύναμή του, καθώς η νίκη του Sanchez έναντι των βαρόνων του PSOE και μία ενδεχόμενη καλή παρουσία του στη συζήτηση, δημιουργεί μία νέα δυναμική που μπορεί να επαναφέρει στο κόμμα τους ψηφοφόρους του που είχαν μετακινηθεί στους Podemos.

Η συζήτηση θα ανοίξει στις 10.00, ώρα Ελλάδος, με την εισήγηση της πρότασης μομφής από την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο των Podemos Irene Montero. Στην ομιλία της η Montero θα αναπτύξει τους λόγους και τα επιχειρήματα για την ψήφισή της πρότασης, αναφερόμενη στις αστοχίες του κυβερνητικού έργου κι όπως είναι αναμενόμενο στις υποθέσεις διαφθοράς που έχουν οδηγήσει σε πολλές παραιτήσεις εντός του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) του Rajoy.

Κατόπιν αναμένεται να απαντήσει η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Soraya Saenz de Santamaria, κατόπιν θα τοποθετηθούν οι διάφοροι εκπρόσωποι των κομμάτων, προτού πάρει τον λόγο ο ίδιος ο Iglesias. Ο αρχηγός των Podemos αναμένεται να εκφωνήσει έναν μακρύ και βαρυσήμαντο λόγο, εν είδει προγραμματικών κυβερνητικών δηλώσεων. Αναμένεται να αναφέρει ως παράδειγμα τις επιτυχίες της κυβερνητικής συμμαχίας των αριστερών δυνάμεων στην Πορτογαλία, αλλά και των επιδόσεων των «Δήμων της Αλλαγής», που εξέλεξαν προοδευτικούς δημάρχους στην Ισπανία, ως δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εναλλακτικής έναντι της κυβέρνησης μειοψηφίας του Rajoy—ο οποίος κατορθώνει να κυβερνά με την ανοχή των Σοσιαλιστών. Άλλο ένα θέμα που θα θίξει ο Iglesias, αναφορικά με το δημοψήφισμα της Καταλωνίας, είναι η στήριξή του σε ένα ‘πολυεθνικό’ χαρακτήρα της χώρας.

Από την πλευρά του ο Rajoy δεν είναι βέβαιον ότι θα τοποθετηθεί: όπως διαμηνύει η ‘Οδός Χένοβα’ ο πρωθυπουργός θα κρίνει από την ροή της συζήτησης εάν θα πρέπει να παρέμβει ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, στο ΡΡ αναμένουν ότι η πρόταση μομφής θα πέσει στο κενό, διότι δεν θα κατορθώσει να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών που θα την στηρίξουν, δεδομένης και της πρόσφατης θέσης του Sanchez ότι εάν θα αναλάβει πρωτοβουλία για να πέσει η κυβέρνηση Rajoy, αυτό πρόκειται να γίνει μετά το συνέδριο του κόμματος (16-18 Ιουνίου) κι αφού ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο στο PSOE. Δηλ. μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ακριβώς αυτή η στάση που θα κρατήσει ο Sanchez στη σημερινή συζήτηση για την πρόταση μομφής αποτελεί και το πιο σημαντικό διακύβευμα στη σημερινή μάχη. Πηγές του κόμματος από χθες τόνιζαν πως το PSOE προσανατολίζεται στη λύση της αποχής. Μία θέση που κατ’ αυτούς υπογραμμίζει την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση Rajoy, αλλά παράλληλα τονίζει πως «η εναλλακτική των Podemos δεν αποτελεί εναλλακτική». Ο Sanchez μάλιστα (καθώς είχε παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα όταν το PSOE είχε αποφασίσει να στηρίξει δια της αποχής τον Rajoy) θα παρακολουθήσει τη συζήτηση από την έδρα του κόμματος, στην οδό Ferath.

Απαριθμώντας μόλις 82 βέβαιες ψήφους υπέρ (από τους Unidos Podemos, Compromis, ERC, και EH-Bildu) και προσμετρώντας τις προβλεπόμενες περίπου εκατό ψήφους των αποχών (PSOE, PDeCAT, PNV, Nueva Canarias) και τις βέβαιες αρνητικές ψήφους του PP και των συμμάχων του Ciudadanos, ο Iglesias φιλοδοξεί ότι η αποτυχία να ανατρέψει τον Rajoy θα του αποφέρει άλλου είδους πολιτικά κέρδη, ανάλογα με τη θετική ώθηση που είχε προσδώσει στον τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης Philippe Gonzalez, η αντίστοιχη, πρώτη, πρόταση μομφής εναντίον του Adolfo Suárez, το 1980. Ναι μεν η κοινοβουλευτική σύνθεση δεν είχε δικαιώσει τότε τον ιστορικό ηγέτη του PSOE, αλλά η επίδοσή του και το χάρισμά του δύο χρόνια αργότερα του έδωσαν μία θριαμβευτική νίκη. Αλλά σε καμμία περίπτωση, ο Iglesias δεν θέλει να θυμάται την τύχη που είχε η δεύτερη πρόταση μομφής του 1987, που στόχο είχε να πιστώσει με πολιτικό κεφάλαιο τον νέο ηγέτη της δεξιάς Antonio Hernandez Mancha, που όμως κατέληξε στο να δυναμιτίσει εν τη γενέσει της την σταδιοδρομία του.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που θέλουν να καταδείξουν οι Podemos με την απέλπιδα τούτη πρότασή τους είναι άλλο, τονίζει σε όλους τους τόνους η ηγεσία του: «πως ήλθαν στην πολιτική για να αλλάξουν τα πράγματα κι όχι για να παραμείνουν αδρανείς».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα