Ισπανία:Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Ραχόι-Σάντσεθ

ra-708

Ο επικεφαλής της απερχόμενης ισπανικής κυβέρνησης, ο συντηρητικός Μαριάνο Ραχόι, θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης.

«Ο Μαριάνο Ραχόι και ο Πέδρο Σάντσεθ θα συναντηθούν στις 12:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) στη Μονκλόα (την έδρα της κυβέρνησης), για πρώτη φορά μετά τις γενικές εκλογές της Κυριακής», αναφέρεται σε ανακοίνωση των υπηρεσιών του Ραχόι.

Στις βουλευτικές εκλογές το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι παρέμεινε πρώτο κόμμα στη χώρα (28,7% των ψήφων, 123 έδρες), όμως έχασε την απόλυτη πλειοψηφία (176 βουλευτές σε σύνολο 350) την οποία διέθετε στην κάτω βουλή. Ο Ραχόι πρότεινε στη συνέχεια «έναν διάλογο» στα άλλα κόμματα «για να προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση».

Η δυναμική είσοδος στο κοινοβούλιο δύο νέων κομμάτων, των Podemos (ριζοσπαστική αριστερά) και Ciudadanos (φιλελεύθεροι), απαιτεί συμμαχίες τουλάχιστον σιωπηρές προκειμένου να εξασφαλιστεί η υποστήριξη των βουλευτών.

Για να σχηματίσει κυβέρνηση ο Μαριάνο Ραχόι πρέπει να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο αποχής από το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του οποίου ηγείται ο Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος μπορεί να του φράξει τον δρόμο καταψηφίζοντάς τον.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα