Ιράν: Απορρίπτει τις κατηγορίες για πυρηνική βόμβα

Ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ, Τζαβάντ Ζαρίφ, απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες των ΗΠΑ, ό,τι το Ιράν επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.

«Οι φθαρμένες κατηγορίες των ΗΠΑ δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι έχουν παραδεχθεί πως το Ιράν συμμορφώνεται» προς τους όρους της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμά του η οποία συνήφθη το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, έγραψε ο Ζαρίφ στο Twitter.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι το Ιράν σέβεται τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει βάσει της συμφωνίας, η διαπραγμάτευση της οποίας έγινε από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Όμως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε πως η συμφωνία αυτή δεν ήταν παρά ένας τρόπος «να αγοραστεί» το ιρανικό καθεστώς και το μόνο που κάνει είναι απλώς να καθυστερεί την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματός του.

Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν «απέτυχε να εκπληρώσει τον στόχο για ένα αποπυρηνικοποιημένο Ιράν», δήλωσε χθες Τετάρτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία αυτή γεννήθηκε «από την ίδια ελαττωματική προσέγγιση του παρελθόντος η οποία μας οδήγησε μέχρι τη σημερινή επικείμενη απειλή που έρχεται από τη Βόρεια Κορέα».

Ο ιρανός ομόλογός του αντέδρασε υποστηρίζοντας πως ο σεβασμός της συμφωνίας από το Ιράν υποχρέωσε την κυβέρνηση Τραμπ «να εκπληρώσει τις δικές τις δεσμεύσεις».

Ο Τραμπ δεν έχει επαναλάβει, αφότου ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο, τις προεκλογικές δηλώσεις του ότι θα «σκίσει» αυτή τη συμφωνία. Επανέλαβε στα μέσα Φεβρουαρίου, κατά την πρώτη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι πρόκειται για «μια από τις χειρότερες» συμφωνίες που έχει δει ποτέ, αλλά επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την επανεξέτασή της.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα