Ιράν:Αριθμός ρεκόρ υποψηφίων για τις εκλογές

ImageHandler (1)

Περισσότερες από 12.000 είναι οι υποψηφιότητες για τις κοινοβουλευτικές εκλογές στο Ιράν που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο -αριθμός ρεκόρ μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, όπως μετέδωσαν σήμερα τα επίσημα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων χθες βράδυ, ο αριθμός των υποψηφίων για τις εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου που θα αναδείξουν το νέο 290μελές κοινοβούλιο αυξήθηκε κατά σχεδόν 70% σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2012, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών.

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 11% των υποψηφίων, έναντι 8% κατά τη διαδικασία εγγραφής των υποψηφίων στις εκλογές του 2012. Οι υποψήφιοι ηλικίας μικρότερης των 50 ετών αυξήθηκαν επίσης από 67% σε 73%.

Ωστόσο, αυτός ο αριθμός ρεκόρ θα μειωθεί μετά την αυστηρή εξέταση από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος των υποψηφιοτήτων το οποίο και θα απορρίψει ένα μέρος αυτών. Ο τελικός κατάλογος των υποψηφίων θα δημοσιευτεί στις 9 Φεβρουαρίου.

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα με τις εκλογές για την ανανέωση της Συνέλευσης των Ειδικών, ενός ανώτερου θρησκευτικού οργάνου αρμόδιου για την εποπτεία του έργου του 76χρονου ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ και για τον διορισμό ενδεχομένως του διαδόχου του σε περίπτωση θανάτου ή μη δυνατότητας άσκησης των καθηκόντων του.

801 είναι οι υποψήφιοι για τη συνέλευση αυτή που αριθμεί 88 μέλη. Όπως για τις βουλευτικές εκλογές, οι υποψηφιότητες θα εξεταστούν από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος που θα δώσουν στη δημοσιότητα την τελική λίστα στις 10 Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, ένας μετριοπαθής ιερωμένος που εξελέγη το 2013, αφιέρωσε ουσιαστικά το πρώτο μέρος της τετραετούς θητείας του στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στις 14 Ιουλίου σε μια ιστορική συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία).

Με τη συμφωνία αυτή, οι διεθνείς κυρώσεις θα αρθούν το προσεχές διάστημα με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα που προορίζεται για ειρηνική χρήση και να εγκαταλείψει σχέδια κατασκευής πυρηνικού όπλου.

Ο πρόεδρος Ροχανί προτίθεται να αφιερώσει το τελευταίο μέρος της θητείας του – που μπορεί να ανανεωθεί μια φορά μετά το 2017 – στις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Ελπίζει για τον λόγο αυτό να αποσπάσει μια πλειοψηφία διαλλακτικών βουλευτών στο προσεχές κοινοβούλιο, το οποίο σήμερα κυριαρχείται από τους συντηρητικούς με ριζοσπαστική και μετριοπαθή τάση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα