ΜΚΟ καταγγέλλουν ρωσικούς βομβαρδισμούς ξενοδοχείων όπου διαμένουν δημοσιογράφοι

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) και Truth Hounds επέκριναν σήμερα “τη σκόπιμη στρατηγική” της Ρωσίας να βομβαρδίζει ξενοδοχεία στην Ουκρανία όπου διαμένουν δημοσιογράφοι προκειμένου να τους “φιμώσει”, εκτιμώντας ότι οι επιθέσεις αυτές “αποτελούν εγκλήματα πολέμου”.

Από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ως τα μέσα Μαρτίου 2025 καταγράφηκαν 31 ρωσικά πλήγματα εναντίον 25 ξενοδοχείων, σύμφωνα με έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι RSF και η Truth Hounds, μια ουκρανική οργάνωση που καταγράφει τα εγκλήματα πολέμου στη χώρα.

Μόνο ένα από αυτά τα ξενοδοχεία –“τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονταν σε περιοχές κοντά στο μέτωπο”, όπως το Χάρκοβο, το Ντονέτσκ, το Ντνίπρο, η Οδησσός και το Κίεβο – “χρησιμοποιούνταν από τον στρατό”, διαβεβαιώνουν οι δύο οργανώσεις σε ανακοίνωσή τους.

“Στα υπόλοιπα διέμεναν άμαχοι”, ανάμεσά τους “25 δημοσιογράφοι και επαγγελματίες της ενημέρωσης”, οι οποίοι “βομβαρδίσθηκαν”.

Ένας εξ αυτών, ο Βρετανός Ράιαν Έβανς, σύμβουλος ασφάλειας που συνεργαζόταν με δημοσιογράφους του Reuters, σκοτώθηκε τον Αύγουστο στο Κραματόρσκ και τουλάχιστον επτά έχουν τραυματιστεί.

Τα περισσότερα πλήγματα σημειώθηκαν τη νύκτα, όταν τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα. Εξάλλου τουλάχιστον 15 από αυτά “πραγματοποιήθηκαν με ρωσικούς πυραύλους Iskander 9K720, γνωστούς για την ακρίβειά τους”, υπογράμμισαν οι MSF και η Truth Hounds, κάτι που υποδεικνύει “μια μεθοδική και συντονισμένη στοχοθέτηση” των δημοσιογράφων.

Στην έκθεσή τους οι οργανώσεις καταγγέλλουν επίσης “την εκστρατεία παραπληροφόρησης” του Κρεμλίνου, το οποίο διαβεβαιώνει ότι στοχοθετεί “στρατιωτικές βάσεις” και “μισθοφόρους”.

Οι επιθέσεις αυτές “δεν είναι τυχαίες” και έχουν στόχο “να περιορίσουν τη δημοσιογραφική κάλυψη του πολέμου”, εκτιμά η Πολίν Μοφρέ αρμόδια των MSF για την Ουκρανία.

“Η στοχοθέτηση μη στρατιωτικών υποδομών, παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και αποτελεί έγκλημα πολέμου”, πρόσθεσε η Μοφρέ, ζητώντας να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Σύμφωνα με τους MSF, 13 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από το 2022 διότι κάλυπταν τη ρωσική εισβολή, εκ των οποίων 12 στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα