«Θα πληρώσουν τους φόρους και θα πάνε στη δικαιοσύνη οι φοροφυγάδες»

Με όπλο την αξιοποίηση των στοιχείων της φοροδιαφυγής που βαθμηδόν έρχονται στα χέρια της, προκειμένου να δημιουργηθεί και νέος δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέπει τη σταδιακή μείωση των φορολογικών βαρών για όλους τους πολίτες, η κυβέρνηση απαντά στις αιτιάσεις της ΝΔ για υπερφορολόγηση που έχει γονατίσει τη μεσαία τάξη.

Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζοντας ενδεικτικά το «θάνατο του εμποράκου», υπενθύμιζαν χθες τα χιλιάδες λουκέτα που μπήκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την αρχή της κρίσης μέχρι και το 2014, όπως και τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος εξ αιτίας της ανεργίας και τις 12 περικοπές συντάξεων που έγιναν, σαν αποτέλεσμα των πολιτικών των σημερινών κομμάτων της αντιπολίτευσης που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.

Με βάση τα οικονομικά δεδομένα που ήλθαν στο φως, τα ίδια κυβερνητικά στελέχη διευκρίνιζαν, απαντώντας στο μπαράζ των αναφορών των ΜΜΕ για υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει την αξιολόγησή τους, ώστε να εντοπίσει τους παραβάτες και να τους υποχρεώσει να πληρώσουν τους φόρους που δεν πλήρωσαν ή και να τους φέρει στη Δικαιοσύνη στις περιπτώσεις που απαιτείται από τη νομοθεσία.

Με βάση τα προσδοκώμενα οικονομικά αποτελέσματα από την παραπάνω διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, «στο μεσοπρόθεσμο προβλέπεται ήδη μια σειρά από μειώσεις της φορολογίας τόσο για τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα, αλλά και την ακίνητη περιουσία από το 2019» τονίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Επισημαίνει ότι «οι προβλέψεις για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της απόκρυψης εισοδημάτων και την επίσπευση των χρόνων απόδοσης του εισπραττόμενου ΦΠΑ, που φέρνουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και με τη βελτίωση στο μηχανισμό συλλογής εσόδων, δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο για μείωση της φορολογίας» και υπογραμμίζει: «Θέλουμε να σταματήσει να πέφτει το βάρος της φορολογίας στους συνεπείς και ειλικρινείς φορολογούμενους, όπως συνέβαινε επί δεκαετίες με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό ο περιορισμός της φοροδιαφυγής είναι βασική παράμετρος της πολιτικής μας».

Για το ζήτημα της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών και το ερώτημα αν αυτή οδηγήσει σε αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ του 2018 σημειώνει ότι θα πρέπει πρώτα να διαπιστωθεί πόσο και πώς θα αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες και στη συνέχεια θα εκτιμηθεί αν θα είναι δυνατό να γίνουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα