Η τουρκική λίρα “έριξε” τις ασιατικές αγορές

Η νέα πτώση της τουρκικής λίρας έριξε τις ασιατικές αγορές με τους κινεζικούς δείκτες να καταγράφουν πτώση άνω του 1%.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με πτώση 1,86%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite καταγράφει απώλειες 0,68% και ο Shenzhen Composite υποχωρεί κατά 0,50%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,45%..

Ο Kospi της Νότιας Κορέας καταγράφει πτώση 1,53%. Με απώλειες 1% έκλεισε ο STI της Σιγκαπούρης, πτώση 0,42% κατέγραψε ο S&P/ ASX 200 της Αυστραλίας και ο NZ 50 της Νέας Ζηλανδίας κατά 0,69%.

Νωρίτερα η τουρκική λίρα έφτασε να υποχωρεί έως και τα 7,24 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ καταγράφοντας νέο χαμηλό ρεκόρ.

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους πανικόβλητους πολίτες και επενδυτές, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την εφαρμογή οικονομικού σχεδίου δράσης, ενώ αμέσως μετά η κεντρική τράπεζα της χώρας διαβεβαίωσε ότι θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην Hurriyet, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Berat Albayrak, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει καταρτίσει σχέδιο για την οικονομία, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα το πρωί, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακολούθησε ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας μέσω της οποίας διαβεβαίωσε ότι θα παράσχει όση ρευστότητα χρειάζεται στις τουρκικές τράπεζες, ενώ θα παρακολουθεί στενά τις αγορές και την τιμή της λίρας προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα