Η  Τουρκία επιχειρεί να “εξαφανίσει” Κρήτη και Καστελόριζο

Η Άγκυρα φαίνεται πως επαναφέρει τη θεωρία της «εξαφάνισης» του Καστελόριζου και τη μη αναγνώριση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Βασικός εμπνευστής της θεωρίας αυτής, είναι ο νυν υποναύαρχος του γενικού επιτελείου ναυτικού της Τουρκίας Τζιχάντ Γιαϊγτζί που είχε δημοσιεύσει το 2012 τη σχετική μελέτη για την ΑΟΖ της Τουρκίας.

Ο ίδιος υποναύαρχος στις 21 Νοεμβρίου οργάνωσε σεμινάριο στην «Ακαδημία Εθνικής Αμυνας» της Τουρκίας, πρώην Σχολή Πολέμου, με θέμα «Η σημασία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και τα προβλήματα».

Εκεί ο Γιαϊγτζί μιλώντας σε αξιωματικούς των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων υποστήριξε πως «η Ελλάδα καταπατά οικόπεδα της Λιβύης στην ανατολική Μεσόγειο».

Η τουρκική εφημερίδα «Aksam» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της αναφέρει πως «ο Γιαϊγτζί εξήγησε πως η Ελλάδα καταπατά της περιοχές Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σε περιοχές όπου ανεβάζει την ένταση». Ο ίδιος υποστήριξε πως το 15Ο οικόπεδο στη Μεσόγειο βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και το 20ό στη Λιβύη.

Ουσιαστικά με την αναφορά αυτή ο ίδιος δεν υπολογίζει ούτε το Καστελλόριζο αλλά ούτε την Κρήτη και επαναφέρει τη θεωρία του αυτή της ένωσης της ΑΟΖ Τουρκίας με αυτή της Λιβύης.

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα