Η μοχθηρότητα αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη κατά 17% σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Η μοχθηρότητα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη κατά 17%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Menopause». Οι αρνητικές σκέψεις αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 9%, ενώ η απαισιοδοξία κατά 12%. Όπως αναφέρει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μπουτσουρής, το δείγμα ήταν 139.000 γυναίκες 50-79 ετών που μελετήθηκαν από 14-23 χρόνια, και όταν μπήκαν στη μελέτη δεν είχαν διαβήτη.

«Το στρες που δημιουργείται από τα αρνητικά συναισθήματα, αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, ακόμα και σε άτομα που είναι απόλυτα φυσιολογικά στο βάρος. Είναι φανερό πλέον ότι οτιδήποτε έχει σχέση με κακή ενέργεια και αρνητικές σκέψεις συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία του διαβήτη», λέει ο κ. Μπουτσουρής.

Lancet: Εντυπωσιακή αύξηση 6 καρκίνων σε νεαρές ηλικίες λόγω παχυσαρκίας

Ο κ. Μπουτσουρής αναφέρεται επίσης και σε άλλη μελέτη που συσχετίζει την αυξητική τάση ορισμένων καρκίνων, λόγω παχυσαρκίας. «Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες η παχυσαρκία συνδέεται με 12 είδη καρκίνου: 1. πολλαπλού μυελώματος, 2. εντέρου, 3. στήθους, 4. οισοφάγου, 5. ήπατος, 6. θυρεοειδή, 7. μήτρας- ενδομητρίου, 8. χολής, 9. νεφρών, 10. παγκρέατος, 11.στομάχου και 12 ωοθηκών.

Σε μελέτη του τμήματος ερευνών της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που δημοσιεύεται αυτό το μήνα (Φεβρουάριο 2019) στο “Lancet Public Health”, φάνηκε μία εντυπωσιακή αύξηση στους πρώτους έξι καρκίνους, σε νεαρά άτομα ηλικίας από 25 έως 40 ετών».

Όπως τονίζει ο κ Μπουτσουρής, υπάρχουν και ερευνητές που υποστηρίζουν ότι δεν είναι έτοιμοι να πουν σε τι ακριβώς ποσοστό αυξάνεται ο καρκίνος λόγω παχυσαρκίας. «Υπάρχουν δηλαδή πολλά ερωτηματικά, γιατί συμμετέχουν πολλοί παράγοντες σε αυτό, και δεν είμαστε σίγουροι κατά πόσο από μόνη της η παχυσαρκία μπορεί να δημιουργήσει ένα καρκίνο», επισημαίνει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα