Η Ελλάδα αποφασισμένη να αντιδράσει στα αντίμετρα της Ρωσίας

Σήμερα αναμένεται η αντίδραση της Ελλάδας στον απόηχο των αντιμέτρων που ανακοίνωσε η Μόσχα τη Δευτέρα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως «ασύμμετρη» αντίδραση από ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Αναλυτικότερα, όπως χαρακτηριστικά σημείωσαν οι διπλωματικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση είχε στοιχεία για τη δράση των ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν, ενώ η ρωσική πλευρά δεν έχει.

Τα αντίμετρα της Μόσχα και η κλήση του έλληνα πρέσβη στο ρωσικό ΥΠΕΞ

Η Μόσχα προχώρησε σε αντίμετρα, τα οποία περιλαμβάνουν την απέλαση δύο ελλήνων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία, στενού συνεργάτη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκλήθη το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα Αντρέας Φρυγανάς, όπου του γνωστοποιήθηκαν τα αντίποινα προς την Ελλάδα, για τις «μη φιλικές ενέργειες της Αθήνας» κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων.

Αναλυτικότερα, η κλήση του έλληνα διπλωμάτη έγινε προκειμένου να «δώσει εξηγήσεις» για τις «μη φιλικές ενέργειες της Αθήνας» κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων, ενώ ο κ. Φρυγανάς παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, υποβάλλοντας υπόμνημα.

Το ιστορικό της αιφνίδιας κρίσης στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών

Υπενθυμίζεται ότι η αιφνίδια κρίση στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας ξέσπασε τον Ιούλιο μετά από απόφαση της πρώτης να προχωρήσει στην απέλαση δύο ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας,
Η Αθήνα καταλογίζει στους ρώσους διπλωμάτες ότι επιχείρησαν να υπονομεύσουν τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Το περιστατικό είχε οδηγήσει στην ψύχρανση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η οποία κορυφώθηκε με την αναβολή της επίσκεψης του ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην ελληνική πρωτεύουσα.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα