Η ΕΕ θεσπίζει νέους κανόνες κατά του ντάμπινγκ και των κρατικών επιδοτήσεων

Η νέα νομοθεσία κατά του ντάμπινγκ και των κρατικών επιδοτήσεων, αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος του προέδρου Juncker για μία Ευρώπη που προστατεύει, τίθεται σε ισχύ από σήμερα 20 Δεκεμβρίου 2017.

Θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ αντιμετωπίζει τις εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και επιδοτήσεων, από χώρες που παρουσιάζουν σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά, λόγω κρατικής παρέμβασης.

Επιπλέον, η Επιτροπή δημοσίευσε την πρώτη της έκθεση για χώρα (Κίνα), σχετικά με προκαλούμενες από το κράτος στρεβλώσεις αυτού του είδους.

Σε συνέχεια της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, η τροποποιημένη νομοθεσία τίθεται σε ισχύ περίπου ένα έτος μετά την υποβολή της σχετικής πρότασης της Επιτροπής.

Θεσπίζει νέο τρόπο υπολογισμού, του εάν εισαγωγές προϊόντων στην Ένωση από χώρες στις οποίες η οικονομία παρουσιάζει στρεβλώσεις λόγω κρατικής παρέμβασης, αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ.

Σκοπός της νέας νομοθεσίας, είναι να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη διαθέτει μέσα εμπορικής άμυνας τα οποία, αφενός μεν, είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τη σύγχρονη πραγματικότητα —ιδίως τις προκαλούμενες από το κράτος στρεβλώσεις, που εξαιρετικά συχνά οδηγούν σε πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα— στο διεθνές εμπορικό περιβάλλον, αφετέρου δε, να συνάδουν απόλυτα προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της ΕΕ στο νομικό πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα