Ερντογάν: Ιστορική επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στο Σουδάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφθασε σήμερα στο Χαρτούμ όπου συναντήθηκε με τον Σουδανό ομόλογό του Ομάρ ελ Μπεσίρ και υπέγραψε πολλές διμερείς συμφωνίες.

Αυτή η επίσημη επίσκεψη, διάρκειας 2 ημερών, είναι η πρώτη που πραγματοποιεί στο Σουδάν ο Ερντογάν και λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο μιας περιοδείας στην περιοχή με επόμενους σταθμούς το Τσαντ και κατόπιν την Τυνησία.

«Δώδεκα συμφωνίες συνεργασίας στον αγροτικό, οικονομικό και στρατιωτικό τομέα, όπως και μια συμφωνία για τη σύσταση ενός Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας υπογράφθηκαν» επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια  συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Αύξηση των εμπορικών συναλλαγών

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους χαρακτήρισε «στρατηγικής σημασίας» τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών και επιβεβαίωσε ότι στοχεύει στο να αυξήσει το ύψος των εμπορικών συναλλαγών, που αυτή τη στιγμή κυμαίνονται στα 500 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πρώτη φάση, κατόπιν στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια (8,4 δισεκατομμύρια ευρώ).

«Πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη» επισήμανε από την πλευρά του ο Μπεσίρ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για την «πρώτη επίσκεψη ενός Τούρκου προέδρου στο Σουδάν».

Δύο διεθνή εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν σε βάρος του προέδρου του Σουδάν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το 2009 και το 2010, που συνδέονται με τις κατηγορίες της γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου στο Νταρφούρ, την επαρχία στο δυτικό Σουδάν που συγκλονίζεται από το 2003 από τον εμφύλιο με τουλάχιστον 330.000 νεκρούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα