Επιτυχής χαρακτηρίζεται διεθνώς  η έξοδος στις αγορές

 

Θετική υποδοχή επιφύλαξε το σύνολο των διεθνών ΜΜΕ στα αποτελέσματα της ελληνικής εξόδου στις αγορές, αφού η έκδοση 5ετούς ομολόγου από την ελληνική κυβέρνηση όπως και η τελική διαμόρφωση του επιτοκίου στο 4,625%, προκάλεσε ικανοποίηση στους οικονομική κοινότητα μέσα και έξω από τη χώρα.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa κάνει λόγο για επιστροφή της αισιοδοξίας και σημειώνει ότι η έξοδος στις αγορές είναι το πρώτο βήμα για την ομαλότητα.

«Παρά το γεγονός ότι το επιτόκιο διαμορφώθηκε σαφώς πάνω από το 4% ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μιλά πλέον για επιτυχία του εγχειρήματος, μιας και η ζήτηση για τα ομόλογα ξεπέρασε πολύ την προσφορά», τονίζει το πρακτορείο.

Επισημαίνει πάντως ότι αυτή η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές είχε κυρίως πολιτικά κίνητρα καθώς η χώρα δεν χρειάζεται προς το παρόν φρέσκο χρήμα.

«Για επιστροφή της αισιοδοξίας στην Ελλάδα, η οποία ευελπιστεί ότι από το 2018 θα μπορέσει να σταθεί και πάλι οικονομικά στα πόδια της», κάνει λόγο σε ανταπόκρισή της η DW.

Χαιρετίζει την έξοδο ο Σόιμπλε.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαιρετίζει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και παροτρύνει την Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Η εκπρόσωπός του δήλωσε πως η Ελλάδα έχει τώρα την ευκαιρία να επιστρέψει βήμα – βήμα στις αγορές και να αντλήσει κεφάλαια. Και πρόσθεσε ότι «η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις από κοινού με ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους. Το ζητούμενο είναι τώρα να σταθεροποιηθεί η εμπιστοσύνη που ανακτήθηκε και να κλείσει εμπρόθεσμα η επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλα ευρωπαικά δημοσιεύματα

Για άλλο ένα βήμα προς την έξοδο από το πρόγραμμα κάνουν λόγο οι Financial Times.

«Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές για πρώτη φορά μετά από τρία αξιοποιώντας την ενισχυμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομική της ανάκαμψη με μία συμφωνία που σηματοδοτεί άλλο ένα βήμα προς την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης» , τονίζει ο αρθρογράφος.

«Η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε ήταν η κατάλληλη καθώς είχε ήδη σημειωθεί μείωση του κόστους δανεισμού εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων και της λιτότητας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και των ενδείξεων για ανάκαμψη», λέει ο Guardian.

Στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Les Echos αναφέρεται ότι η Αθήνα κέρδισε το στοίχημα.

«Ο Αλ. Τσίπρας προέταξε την ευημερία του λαού του», τονίζεται στον ιταλικό ιστότοπο Linkiesta.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα