Επιστροφή στα κέρδη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά από τρεις συνεδριάσεις απωλειών επέστρεψαν στα κέρδη, ενισχυμένοι κυρίως από τις μετοχές των εταιρειών βασικών πόρων που ηγήθηκαν των ταμπλό.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του ενισχυμένος κατά 0,83% στις 375,8 μονάδες, με σχεδόν όλους τους τομείς να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές βασικών πόρων, που ενισχύθηκαν συνολικά περισσότερο από 1,7%, υπό την άνοδο των τιμών των μετάλλων και τα θετικά εταιρικά νέα. Ειδικότερα, ο χαλκός στην τελευταία συνεδρίαση έφτασε στο υψηλότερο σημείο του σε σχεδόν τρία χρόνια, ενώ ο ψευδάργυρος έπιασε υψηλά δεκαετιών. Παράλληλα, ο ευρωπαϊκός γίγαντας εξορύξεων Antofagasta ανακοίνωσε αυξημένα κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του έτους, με τις μετοχές της εταιρείας να κλείνουν αυξημένες σχεδόν κατά 2%.

Σε υψηλούς ρυθμούς κινήθηκαν και οι μετοχές του τομέα της Υγείας, ενισχυμένες κατά σχεδόν 1,2%, με τη μετοχή της δανικής φαρμακευτικής Lundbeck να κερδίζει 3,6%, έπειτα από την ανακοίνωση των σχεδίων της για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Στους επιμέρους ευρωπαϊκού δείκτες, ο γερμανικός δείκτης Dax κέρδισε 1,35% φθάνοντας τις 12.229 μονάδες, ο γαλλικός CAC έκλεισε με κέρδη 0,87% στις 5.131 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που ενισχύθηκε κατά 0,86% στις 7.381 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX ολοκλήρωσε με κέρδη 0,48% στις 10.409 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB ήταν ο μοναδικός βασικός ευρωπαϊκός δείκτης που υποχώρησε, σημειώνοντας απώλειες 0,11% στις 21.729 μονάδες.

Στα κυριότερα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, η μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση των γερμανικών εξαγωγών σε συνδυασμό με τη «σκιά» που έχει απλωθεί στον κλάδο των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό αρνητικά την εμπιστοσύνη των Γερμανών επενδυτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το γερμανικό ινστιτούτο ZEW, ο δείκτης οικονομικού κλίματος συρρικνώθηκε τον Αύγουστο στις 10 μονάδες από 17,5 που ήταν τον Ιούλιο, χάνοντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις αναλυτών που ανέμεναν πως ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 15 μονάδες, ενώ πρόκειται για τον τρίτο συνεχή μήνα κατά τον οποίο ο δείκτης σημειώνει κάμψη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα