Επιμένουν για τρίτη μέρα οι φωτιές στη Ζάκυνθο

Αντιμέτωποι με την πύρινη κόληση βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι κάτοικοι των Μαριών Ζακύνθου, καθώς οι φλόγες, που σε πολλές περιπτώσεις έφθαναν τα 20 με 25 μέτρα, περικύκλωσαν το χωριό.

Γύρω στις 11:30 το βράδυ οι φλόγες περικύκλωσαν σπίτια, αποθήκες και αγροικίες, καταστρέφοντας κάποια από αυτά. Αργά το βράδυ της Κυριακής, η φωτιά έκαψε σπίτι που βρισκόταν λίγο έξω από το χωριό Μαριές, μέσα στο δάσος.

Τουλάχιστον 20 άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, όπως αναφέρει το imerazante.gr, απομακρύνθηκαν από το χωριό με μικρά λεωφορεία του Δήμου, οι υπόλοιποι κάτοικοι όμως έμειναν στο χωριό προκειμένου να προσπαθήσουν να σώσουν τις περιουσίες τους και παρά την εντολή για εκκένωση.

Μόνο μετά τις 02:00 οι φλόγες επιτέλους «έπεσαν», και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις, συχνά επικίνδυνες, αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τους πυροσβέστες.

Δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες βρίσκονται ακόμη στους δρόμους του χωριού και περιμετρικά του οικισμού, με τους πυροσβέστες να επιχειρούν όλη τη νύχτα, προστατεύοντας σπίτια και ανθρώπινες ζωές.

Προσαγωγές υπόπτων

Δυο προσαγωγές υπόπτων είχαμε στις Μαριές, την ώρα που το χωριό παλεύει να σωθεί από τις φλόγες που καίνε τα πάντα στο πέρασμα τους. Ο ένας μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθη.

Η κατάσταση αυτήν την στιγμή είναι αποπνικτική στην περιοχή, με 20 ηλικιωμένους να απομακρύνονται από τις Μαριές με mini bus του Δήμου. Οι υπόλοιποι κάτοικοι έχουν μείνει στο χωριό για να το υπερασπιστούν. Οι κατοικίες κινδύνεψαν αρκετές φορές, αλλά η μάχη πυροσβεστικής και κατοίκων έχει αποσοβήσει μεγαλύτερες καταστροφές.

Τεράστιες καταστροφές στην Αναφωνήτρια

Η φωτιά καίει για τρίτη ημέρα σήμερα και εκτός από το σπίτι στις Μαριές χθες, το Σάββατο, τουλάχιστον δύο σπίτια, δύο καταστήματα και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων κάηκαν στο χωριό της Αναφωνήτριας.

Η οδηγία για εκκένωση του χωριού δόθηκε από τα πρώτα λεπτά όταν διαπιστώθηκε ότι οι τεράστιες φλόγες κατευθύνονταν απειλητικά προς τα πρώτα σπίτια, με τους ισχυρούς ανέμους να επιταχύνουν την πορεία της.

 

Πληροφορίες: imerazante.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα