Εξοργίζει ο Ερντογάν – Αποσταθεροποίηση επιχειρεί η ΝΔ

 

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε χθες δημόσια ότι για την καταστροφή της Σμύρνης ευθύνονται οι έλληνες, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης με τη χώρα μας σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, τη στιγμή που στην Αθήνα το ζητούμενο πρέπει να είναι η ταχύτερη δυνατή οικονομική ανάκαμψη, προυπόθεση για αποτελεσματική αποτρεπτική ισχύ και όχι ανούσιες επιδιώξεις υπονόμευσης των προσπαθειών που γίνονται για έξοδο από την κρίση και οι οποίες απαιτούν σε αυτή τη φάση πολιτική σταθερότητα.

Όπως μεταδόθηκε από την Τουρκία, μιλώντας χθες στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης, ο Ταχίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο παρελθόν της πόλης και συγκεκριμένα στην καταστροφή της Σμύρνης λέγοντας ότι οι Έλληνες έκαψαν την πόλη.

Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε: «Δουλεύουμε για την Τουρκία. Η άνοδος της εμπορικής ζωής της Σμύρνης, είναι μια ένδειξή για την εμπορική δύναμη της Τουρκίας. Η Σμύρνη κάηκε από Έλληνες στρατιώτες και ήταν καλή η ανοικοδόμηση της πόλης έπειτα από το μεγαλύτερο χτύπημα που δέχτηκε στην ιστορία της. Μην κοιτάζετε που λένε ότι το έκαναν οι Τούρκοι. Τα πιο μεγάλα χτυπήματα τα έχουν κάνει αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους πολιτισμένο σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή».

Όπως φαίνεται, ο τούρκος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να διαστρεβλώσει τα πάντα και δεν διστάζει να παραχαράξει ακόμη και την ιστορική αλήθεια στην προσπάθεια του να επηρεάσει το εκλογικό σώμα και να επανεκλεγεί.

 

Και ενώ οι σχέσεις με τη γείτονα έχουν μπει με την εξέλιξη της προεκλογικής διαδικασίας σε εξαιρετικά δύσκολη φάση, κόντρα στην πορεία της Ελλάδας για την έξοδο από την αυστηρότερη μορφή οικονομικής επιτροπείας που γνώρισε στη νεώτερη ιστορία της η χώρα, δημοσιεύματα που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας στην Αθήνα μιλούν για υπόγειες διεργασίες που αποσκοπούν να αποσταθεροποιήσουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε όλα τα ανοιχτά θέματα.

Το γεγονός βεβαίως ότι τα δημοσιεύματα αυτά προέρχονται και αναπαράγονται από media τα οποία κάθε άλλο παρά φιλοκυβερνητικά μπορούν να χαρακτηριστούν, μαρτυρεί ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία ενορχήστρωση προερχόμενη από την αντιπολίτευση η οποία επιχειρεί να προβάλει υπαρκτά σημεία  ενδοκυβερνητικών απόψεων που εκφράζονται στα πλαίσια του μόνιμα εξελισσόμενου δημοκρατικού διαλόγου.

Ειδικότερα, απόσπασμα σε κείμενο της πρωτοβουλίας των «53+» του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εστία» σύμφωνα με την οποία το συγκεκριμένο τμήμα του κειμένου προκάλεσε κρίση στις σχέσεις Τσίπρα – Τσακαλώτου – Βούτση, ενώ την ίδια στιγμή –σύμφωνα πάντα με την «Εστία»- υπάρχει διαφωνία κορυφής στο κυβερνών κόμμα αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών αλλά και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Η Ομάδα Τσακαλώτου αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, φέρονται να προκρίνουν την ταυτόχρονη διεξαγωγή εθνικών εκλογών και ευρω-εκλογών. Κατά το Μαξίμου, αυτή η επιλογή όμως ευνοεί το σενάριο της παρενθέσεως, της ήττας και της αποχώρησης από την εξουσία γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός το αποδοκίμασε, ασυνήθιστα ενοχλημένος στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο. Η ομάς Τσακαλώτου φέρεται επίσης να διαφωνεί τόσο με την ταυτόχρονη διεξαγωγή εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών όσο και με τη συνεργασία με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς στους Δήμους και τις Περιφέρειες», αναφέρει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

Είχε προηγηθεί η αρνητική στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις θέσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, όταν αυτός επίσημα επιβεβαίωνε την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που κατά πολιτικούς αναλυτές αποτέλεσε και το έναυσμα για την επιχείρηση δημιουργίας κλίματος αποσταθεροποίησης.

Στον αντίποδα όμως, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος συμφωνούν ότι στόχος πρέπει να είναι η εξάντληση της τετραετίας. Πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να μπει με ατζέντα νίκης στις εκλογές και όχι να προσφύγει σε αυτές για να αποφύγει την κατάρρευση.

Στελέχη είχαν εισηγηθεί, επίσης, στον Αλέξη Τσίπρα να κάνει ανασχηματισμό αποτελεσματικότητας το φθινόπωρο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανάμεσα σε εκείνους που πιστεύουν ότι η εξάντληση της τετραετίας θα λειτουργήσει υπέρ της κυβέρνηση είναι, μεταξύ άλλων, οι Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Δημήτρης Παπαδημούλης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέκος Φλαμπουράρης.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα