Ελεγκτικό Συνέδριο: Καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα οι απαιτήσεις των δανειστών

Νέα διάσταση φαίνεται να προσδίδει στο ζήτημα των περικοπών της προσωπικής διαφοράς κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 18% από το 2019 εισήγηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η εισήγηση εκθέτει σοβαρότατα τους δανειστές για την επιμονή τους σε ένα τέτοιο μέτρο, καθώς επικαλείται καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την αντίθεσή της στην απαίτηση των δανειστών η οποία περιλαμβάνεται στην προσυμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και αναφέρεται στις περικοπές της προσωπικής διαφοράς κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2019, φέρεται να εισηγείται η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου της χώρας.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η ελληνική πλευρά είχε προβάλει τις σοβαρές αντιρρήσεις της σε ένα τέτοιο μέτρο, οι οποίες όμως είχαν προσκρούσει στην απόλυτη ακαμψία των εκπροσώπων των δανειστών.

Πιο συγκεκριμένα, με μία πρώτη γνωμοδότησή της η οποία είδε το φως της δημοσιότητας, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τονίζει ότι οι νέες μειώσεις είναι αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σύμφωνα με υπάρχουσες πληροφορίες, οι σύμβουλοι του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου εκτός της προβολής του παραπάνω επιχειρήματος περί καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποφάνθηκαν ότι καλούνται να γνωμοδοτήσουν επί νομοσχεδίου δύο χρόνια νωρίτερα και χωρίς να υπάρχει σχετική αναλογιστική μελέτη όπως προβλέπει η νομοθεσία και η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων.

Υπενθυμίζεται η αίσθηση η οποία είχε προκληθεί στο πρόσφατο παρελθόν από δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες δεν ισχύει για την Ελλάδα το ευρωπαικό κεκτημένο. Τις απόψεις εκείνες είχε απορρίψει τότε η Αθήνα αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν κ.Γιούγκερ με σχετικές δηλώσεις. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μετά την εκφρασθείσα αντίθεση του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι ευρωπαίοι δανειστές καλούνται να αντιμετωπίσουν μια νέα νομική πραγματικότητα και την πιθανότητα προσβολής των αντιστοίχων μέτρων στα ευρωπαικά δικαστήρια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα