Εκλογές στη Βενεζουέλα για τους περιφερειακούς κυβερνήτες

Εκλογές για την ανάδειξη των περιφερειακών κυβερνητών διεξάγονται σήμερα στη Βενεζουέλα, ένα τεστ για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση που μετρούν τις δυνάμεις τους στις κάλπες έπειτα από μήνες βίαιων διαδηλώσεων.

Περίπου 18 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν στα περισσότερα από 13.000 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα που θα ανοίξουν στις 06:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) για να εκλέξουν τους κυβερνήτες των 23 πολιτειών της Βενεζουέλας.

Είναι η πρώτη εκλογική μάχη μετά τη μεγάλη νίκη του συνασπισμού της αντιπολίτευσης Τράπεζα Δημοκρατικής Ένωσης (MUD) στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015, που έθεσε τέρμα σε περισσότερα από 15 χρόνια κυριαρχίας των τσαβιστών.

Εδώ και δύο μήνες η κατάσταση στη Βενεζουέλα έχει ηρεμήσει μετά το κύμα των διαδηλώσεων, συχνά βίαιων, που συγκλόνισαν τη χώρα από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 125 άνθρωποι. Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνταν έπειτα από έκκληση της αντιπολίτευσης, η οποία ζητούσε την αποχώρηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Αφού αρνήθηκε να συμμετάσχει στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Συντακτικής Συνέλευσης, η αντιπολίτευση αναθεώρησε τη στρατηγική της και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν “για να απελευθερώσουν τη χώρα από τη δικτατορία του Μαδούρο”, σύμφωνα με τον Ενρίκε Καπρίλες, έναν από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Ο Μαδούρο εκτιμά ότι κέρδισε την αντιπαράθεση στο δρόμο και θεωρεί τις σημερινές εκλογές επικύρωση της Συντακτικής Συνέλευσης που εξελέγη στα τέλη Ιουλίου, όμως αμφισβητείται από τους αντιπάλους του.

“Αυτή είναι μια νίκη της σοσιαλιστικής δημοκρατίας. Όσοι πάνε να ψηφίσουν θα το κάνουν υπέρ της Συντακτικής Συνέλευσης και της επαναστατικής δημοκρατίας”, τόνισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας χθες Σάββατο.

Ο Μαδούρο έχει προειδοποιήσει ότι οι κυβερνήτες που θα εκλεγούν θα πρέπει “να ορκιστούν και να υπόκεινται στην αρχή” της Συντακτικής Συνέλευσης, κάτι που προμηνύει νέα αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση.

Μέχρι τώρα το κόμμα του Μαδούρο έλεγχε τις 20 από τις 23 πολιτείες. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η αντιπολίτευση αναμένεται να κερδίσει 11 με 18 πολιτείες. Το ποσοστό συμμετοχής θα είναι αποφασιστικής σημασίας, με την αυξημένη αποχή να ευνοεί την κυβέρνηση, εκτιμούν οι αναλυτές.

“Το διακύβευμα δεν είναι οι κυβερνήτες ή τα κόμματα, αλλά η μάχη κατά του Μαδούρο. Είναι μια ιστορική ημέρα, η αρχή μιας νέας φάσης πίεσης που θα συνεχιστεί”, προειδοποίησε από την πλευρά του ο βουλευτής Φρέντι Γκεβάρα, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

“Το συσσωρευμένο μίσος και η αδυναμία για την εξεύρεση λύσης στην κρίση καθιστούν αυτές τις εκλογές μια ευκαιρία για να σταλεί ένα μήνυμα δυσαρέσκειας”, εκτίμησε ο Χεσούς Σέγκιας του ινστιτούτου Datincorp.

Ο Μαδούρο, η δημοτικότητα του οποίου έχει πέσει σημαντικά, προσπαθεί μέσω αυτών των εκλογών να κερδίσει έδαφος. Στο μεταξύ ο διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που είχε ξεκινήσει διστακτικά στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Δομινικανή Δημοκρατία έχει παγώσει, με την αντιπολίτευση να εκτιμά ότι “δεν πληρούνται” οι όροι.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα