ΔΝΤ: Με σωστή φορολογία τα κράτη μπορούν ν’ αυξήσουν την παραγωγικότητα

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ σε έκθεση, που δημοσιεύεται στον ιστότοπό του, τα κράτη μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγικότητά τους και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών τους μέσω της βελτίωσης του σχεδιασμού του φορολογικού τους συστήματος τόσο σε επίπεδο πολιτικών όσο και διοίκησης.
Οι βελτιώσεις αυτές θα δώσουν ώθηση στις επενδύσεις και θα τονώσουν την απασχόληση, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Επίσης η άρση των εμποδίων, όπως άστοχα σχεδιασμένη οικονομική πολιτική ή αρρυθμίες στη λειτουργία της αγοράς, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την παραγωγικότητα.
Θα μπορούσε να συνδράμει τις οικονομίες των χωρών με ετήσια αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ για πάνω από 20 χρόνια.

Επιπροσθέτως οι αναδυόμενες οικονομίες θα μπορούσαν να αποκομίσουν το ¼ αυτών των ωφελειών  με τη βελτίωση των φορολογικών τους πολιτικών και της είσπραξης των εσόδων.
Η φορολογική πολιτική πρέπει να είναι ενιαία και να ευνοεί την παραγωγή υψηλής απόδοσης ενώ τα φορολογικά κίνητρα θα πρέπει να εξαρτώνται από το μέγεθος της επιχείρησης ή τον τύπο της επένδυσης.
Η αδυναμία και η δυστοκία στην επιβολή της αρμόζουσας φορολογικής απόδοσης κατατείνει στο γεγονός επιχειρήσεις με χαμηλή παραγωγικότητα να καρπώνονται μερίδιο της αγοράς και κέρδη, τα οποία θα κατευθύνονταν σε επιχειρήσεις, που επιλέγουν έργα υψηλότερων επενδύσεων και τους παρέχεται η «δυνατότητα» να μην ανταποκρίνονται με ορθολογικό τρόπο στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα