ΔΝΤ:Μη ρεαλιστικός στόχος η συγκέντρωση 50 δισεκ. ευρώ απο τις ιδιωτικοποιήσεις

dnt_12

Μη ρεαλιστικό στόχο θεωρεί το ΔΝΤ  τη συγκέντρωση  50 δισεκ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα καθώς υπολογίζει οτι θα  συγκεντρωθούν περίπου στα 1,5 δισεκ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

 

Η Ελλάδα είχε θέσει αυτό τον στόχο και το 2011, όμως μέχρι τις αρχές του 2015 είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις 3 δισεκ. ευρώ. Όμως ο στόχος των 50 δισεκ. ήταν μεταξύ των βασικών απαιτήσεων της Γερμανίας στην τελευταία σύνοδο κορυφής, προκειμένου να συμφωνήσει την παροχή περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα.Ο αριθμός αυτός «είναι εξίσου μη ρεαλιστικός όπως ήταν και πριν τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Αλέξανδρος Κρητικός του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) στο Spiegel Online.Παράλληλα,όπως επισημαίνει το Wirtschaftswoche,, επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν ξεκαθαρίσει ήδη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ότι ο στόχος που θέτει το Βερολίνο είναι πολύ υψηλός. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι πιστωτές είχαν επισημάνει ότι τρία με πέντε δισεκ. τα επόμενα τρία χρόνια θα ήταν μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση.

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και των πιστωτών. Το Ταμείο χθες έθεσε ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας το κούρεμα του ελληνικού χρέους, κάτι που μέχρι στιγμής τόσο το Βερολίνο όσο και άλλες χώρες της ευρωζώνης αποκλείουν.Η εφημερίδα   Financial Times επικαλούμενη ένα έγγραφο του Ταμείου γράφει «Η διαφορά μεταξύ της άποψης του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους και των συζητήσεων που διεξάγουν αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίων είναι πολύ μεγάλη».

Προβλήματα όπως φαίνεται θα προκαλέσουν στη γερμανική κυβέρνηση οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ , η οποία τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να λάβει την έγκριση της γερμανικής βουλής για την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ επέμενε στη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα