Διπλωματικοί κύκλοι μίλησαν για την ενδεχόμενη αναγνώριση του Γκουαϊδό από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τη σπουδή που δείχνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να μην αναγνωρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως πρόεδρο της Βενεζουέλα τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό, αναδεικνύουν με διαρροή τους πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ειδικότερα, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ, διπλωματικοί κύκλοι χαρακτήρισαν ως «ανεύθυνη στάση» ενδεχόμενη αναγνώριση του ηγέτη της βενεζολάνικης αντιπολίτευσης κ. Γκουαϊδό ως  Προέδρου της χώρας.
Αφορμή της διαρροής στάθηκε η δημιουργία Διεθνούς Ομάδας Επαφής (International Contact Group) για τη Βενεζουέλα, η οποία θα αποτελείται από χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα έχει σκοπό την υποστήριξη του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και κοινωνίας των πολιτών στη Βενεζουέλα και τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για τη διεξαγωγή εκλογών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν πως η Ελλάδα υποστήριξε σταθερά ότι στο βαθμό που η ΕΕ επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Βενεζουέλα και υποστηρίζει τη διεξαγωγή εκλογών, οφείλει να ενεργοποιηθεί συγκροτημένα και με δική της διπλωματική πρωτοβουλία στη χώρα.
Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η ενεργοποίηση της ΕΕ, με διπλωματική πρωτοβουλία για τη Βενεζουέλα, αποτελεί πάγια θέση της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή της κλιμάκωσης της έντασης στη χώρα.
Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ, η αναγνώριση του ηγέτη της βενεζολάνικης αντιπολίτευσης, προέδρου της Εθνοσυνέλευσης κ. Γκουαϊντό ως de facto Προέδρου της χώρας, χωρίς τουλάχιστον την εκκίνηση ευρωπαϊκής διπλωματικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία συνθηκών διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών, θα ήταν μια ανεύθυνη στάση, ειδικά δεδομένων των μεγάλων κινδύνων που υφίστανται για εμφύλιες συγκρούσεις, σε μία πολιτικά και κοινωνικά πολωμένη κοινωνία.
Υπενθυμίζεται ότι στο κοινό ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Ένωσης το περασμένο Σάββατο αναφερόταν ότι «εάν δεν υπάρξει προκήρυξη εκλογών με τις απαιτούμενες εγγυήσεις τις επόμενες μέρες, η ΕΕ θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες, μεταξύ άλλων και σε σχέση με την αναγνώριση της ηγεσίας της χώρας, στη βάση του άρθρου 233 του Συντάγματος της Βενεζουέλας», που προβλέπει την προσωρινή ανάληψη της Προεδρίας από τον Πρόεδρο Εθνοσυνέλευσης με σκοπό να διεξαγάγει εκλογές, σε περίπτωση μόνιμης αδυναμίας Προέδρου να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα