Δεκάδες νεκροί από σφοδρές μάχες στη Συρία

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφοδρές μάχες ανάμεσα σε τζιχαντιστές και μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), τις τελευταίες δύο μέρες, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ.

Με την αεροπορική υποστήριξη του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ και ανδρών των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων, οι ΣΔΔ μάχονται με τους τζιχαντιστές του ISIS με σκοπό να τους εκδιώξουν από έναν θύλακα που κατέχουν κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, τον τελευταίο σε αυτή την περιοχή.

Σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, αεροσκάφη του συνασπισμού εξαπέλυσαν βομβαρδισμούς που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άμαχοι στο χωριό Σάφα. Κατά την ίδια πηγή, άλλοι 20 άνθρωποι, ανάμεσά τους 9 παιδιά, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς στο κοντινό χωριό Χατζίν, μία ημέρα νωρίτερα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έδωσε έναν αρκετά διαφορετικό απολογισμό των εχθροπραξιών μέσα στο προηγούμενο 48ωρο, κάνοντας λόγο για 31 νεκρούς αμάχους, 50 νεκρούς τζιχαντιστές του ISIS και 79 νεκρούς στις τάξεις των ΣΔΔ.

Ταυτόχρονα, στην επαρχία Ιντλίμπ, που αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών, τουλάχιστον εννέα άμαχοι, ανάμεσά τους επτά παιδιά, σκοτώθηκαν το Σάββατο από πυρά του πυροβολικού του καθεστώτος εναντίον της κοινότητας Τζαρτζάναζ, η οποία βρίσκεται μέσα στην υποτιθέμενη «αποστρατιωτικοποιημένη» ζώνη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι ΣΔΔ ανακατέλαβαν θέσεις που είχαν χάσει σε αντεπιθέσεις των τζιχαντιστών τις τελευταίες ημέρες, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μαίνονταν μάχες στην ανατολική όχθη του Ευφράτη ποταμού την Κυριακή.

«Οι ΣΔΔ πράγματι ανακατέλαβαν πολλά εδάφη που είχαν χάσει τις προάλλες», δήλωσε ο Αμερικανός συνταγματάρχης Σον Ράιαν, εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού, στο Reuters. «Και οι δύο πλευρές υπέστησαν απώλειες», αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ιρακινές δυνάμεις έχουν παραταχθεί στην άλλη πλευρά των συνόρων ώστε να μην μπορέσουν να αποδράσουν τζιχαντιστές, συμπλήρωσε.

Οι ΣΔΔ -η σημαντικότερη συνιστώσα των οποίων είναι η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG)- έχουν αποσπάσει αχανείς εκτάσεις από τους τζιχαντιστές στη βόρεια και στην ανατολική Συρία, περιοχή όπου δρουν περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Το αυτοανακηρυγμένο «χαλιφάτο» του ISIS κατέρρευσε μετά από τις συνεχείς επιθέσεις που δέχτηκε στα εδάφη του σε Ιράκ και Συρία. Ωστόσο εκατοντάδες τζιχαντιστές συνεχίζουν τη δράση τους, κυρίως σε παραμεθόριες περιοχές, όπου εκτείνεται η έρημος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα