Γ. Μουζάλας: Συμβολική η επιστροφή προσφύγων από την Γερμανία

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, χαρακτήρισε «συμβολική» την επικείμενη επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα από τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης . Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Μουζάλας τόνισε επίσης ότι πρόκειται για πολύ μικρό αριθμό, της τάξης των «μερικών δεκάδων», καθώς θα ήταν «αστείο αν όχι τραγικό» να μιλά κανείς σήμερα για μαζικές επιστροφές με βάση τη συνθήκη του Δουβλίνου.

Με τον τρόπο αυτό, επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι πρόκειται για μια κίνηση που εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές επιδιώξεις της γερμανικής κυβέρνησης ενόψει των επικείμενων εκλογών του Σεπτεμβρίου. Με άλλα λόγια, δίνει τη δυνατότητα στην Angela Merkel να ισχυριστεί ότι υλοποιεί τη δέσμευσή της για περαιτέρω περιορισμό του αριθμού των προσφύγων που παραμένουν στη Γερμανία -ένα επιχείρημα που θα χρησιμοποιηθεί κυρίως απέναντι στο ακροδεξιό ξενοφοβικό κόμμα AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία).

Όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στο ζήτημα του προσφυγικού, ο κ. Μουζάλας -αν και παραδέχθηκε τα προβλήματα, ειδικά στα νησιά, όπου παραμένουν γύρω στους 15.000 πρόσφυγες- ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει ένα «ποιοτικό άλμα» και αποτελεί πρότυπο στην Ευρώπη, μια «best practice, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος και στην αντικατάσταση του συσσιτίου με προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες που χορηγούνται στους πρόσφυγες. Πρόσθεσε δε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο στην ενδοχώρα, αν και δήλωσε αδυναμία να δώσει συγκεκριμένο αριθμό όσον αφορά τους πρόσφυγες που βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους, υπολογίζοντάς τους «περίπου σε 50.000».

Σε σχέση με την κυβερνητική παρουσία και λειτουργία στον ευαίσθητο αυτό τομέα, ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι «δεν υπάρχει υπουργείο, αλλά στήνεται» και δεσμεύτηκε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017, δηλαδή σε διάστημα λιγότερου του ενός έτους από την ίδρυσή του. Τέλος, για τη συνεργασία με τις ΜΚΟ, παραδέχθηκε πως υπάρχουν προβλήματα, όμως υπογράμμισε αφενός ότι χωρίς αυτές δεν θα τα είχε καταφέρει η κυβέρνηση και, αφετέρου, ότι έρχονται για να καλύψουν κενά στις κρατικές δομές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα