Γ.Κατρούγκαλος: Η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα θα προωθήσει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας

Τη «διπλή σημασία» που θα έχει η επικείμενη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, αφενός για τις ελληνογαλλικές σχέσεις και αφετέρου για την Ευρώπη, υπογράμμισε σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την πεποίθηση πως η επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν θα προωθήσει ακόμη περισσότερο τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας, τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο, επισημαίνοντας πως δεν έρχεται μόνος, αλλά συνοδεύεται από την αφρόκρεμα των γαλλικών επιχειρήσεων που καλύπτουν τομείς από την άμυνα και την ενέργεια έως τον τουρισμό και τις νέες τεχνολογίες.

«Σε μία στιγμή που η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και η χώρα επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης οι Γάλλοι επενδυτές επιδιώκουν συνέργειες και συνεργασίες με τις ελληνικές επιχειρήσεις» τόνισε και δίνοντας απτά το στίγμα των ελληνικών επιδιώξεων, ξεκαθάρισε πως «η δική μας πλευρά επικεντρώνει ιδιαίτερα σε τομείς προστιθέμενης αξίας, όπως οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία».

Παράλληλα, αναδεικνύοντας την ευρωπαϊκή διάσταση, ως δεύτερη πτυχή της επίσκεψης, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως ο έλληνας πρωθυπουργός θα προτάξει, επίσης, την ανάγκη εξισορρόπησης της κοινωνικής με την οικονομική διάσταση της Ε.Ε.

«Συμμεριζόμαστε αρκετούς από τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης» σημείωσε και τόνισε πως και «οι δύο πλευρές επιδιώκουμε την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σε συνδυασμό όμως με τον εκδημοκρατισμό και τη λογοδοσία της οικονομικής διακυβέρνησης».

Σε ό,τι αφορά την τρίτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως η δική μας πλευρά εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και με το παραπάνω, «πράγμα που αναγνωρίζεται από το Ταμείο και τους Ευρωπαίους εταίρους μας», και ότι η βασική εκκρεμότητα που έχει απομείνει είναι η τελική ρύθμιση του χρέους.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, προσδιόρισε ως το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση την ανάπτυξη, που να αφορά όλους και όχι μόνον τους λίγους και να έχει διάρκεια.

Για το λόγο αυτό, διευκρίνισε, ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ δεν θα προβεί σε εύκολες υποσχέσεις, αλλά θα περιγράψει τα συγκεκριμένα μέτρα για το νέο παραγωγικό μοντέλο, που δεν θα βασίζεται στη χρηματοδοτούμενη από δανεισμό δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση, αλλά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στο θέμα με την απουσία της Ελλάδας από το συνέδριο στην Εσθονία, που πυροδότησε την περασμένη εβδομάδα την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση. «Εκ του αποτελέσματος, από το γεγονός ότι μόνον οκτώ από τις εικοσοκτώ χώρες της Ε.Ε. συμμετείχαν στο συνέδριο αυτό, προκύπτει η ορθότητα της επιλογής της κυβέρνησης» δήλωσε κατηγορηματικά και υπογράμμισε πως «στην πατρίδα μας, των θυσιών και της παλλαϊκής αντίστασης, γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ότι ναζισμός και κομμουνισμός όχι μόνον δεν ταυτίζονται, αλλά αποτελούν ασυμφιλίωτους και θανάσιμους εχθρούς».

Ακόμα, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως «η όλη συζήτηση ανέδειξε επίσης για μία ακόμη φορά την ακροδεξιά στροφή της Νέας Δημοκρατίας και το χάσμα που την χωρίζει από το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Στη συνέχεια, εστιάζοντας σε αμιγώς θέματα του χαρτοφυλακίου του, αποκάλυψε πως «εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα επιδιώξουμε, μαζί με την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, να ενημερώσουμε τα κόμματα και να ζητήσουμε τη συμπαράταξη τους για την προώθηση της υποψηφιότητας μας» για τη μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από το Λονδίνο στην Αθήνα λόγω Brexit.

Σε ερώτηση αν επιδιώκει η Ελλάδα να εντάξει στις συζητήσεις για το Brexit και το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε πως η επιστροφή των μαρμάρων αποτελεί πάγια εθνική θέση η οποία αποκτά νέα επικαιρότητα με την επικείμενη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.

«Καταρχήν όμως οι διαπραγματεύσεις της Ένωσης με τη φίλη αύτη χώρα γίνονται ενιαία, μέσω του κεντρικού διαπραγματευτή κ. Μπαρνιέ και όχι με την προβολή επιμέρους εθνικών αιτημάτων. Η διατήρηση του κοινού ευρωπαϊκού μετώπου στη διαπραγμάτευση αποτελεί όρο της επιτυχίας της» συμπλήρωσε.

Τέλος, με φόντο τις διεργασίες στην κεντροαριστερά, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την ελπίδα πως και στην Ελλάδα το δίλημμα των σοσιαλδημοκρατικών και κεντροαριστερών δυνάμεων, είτε να απαλλαγούν από τον εναγκαλισμό με τους νεοφιλελεύθερους και να συμπήξουν νέες συμμαχίες με την αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις είτε θα συνεχίσουν στον αδιέξοδο δρόμο της λιτότητας, να απαντηθεί με προοδευτικό τρόπο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα