Γ.Βαρουφάκης:«Προσπάθεια να ακυρώσουν τους πρώτους πέντε μήνες της κυβέρνησης»

190715145327_7430

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης με δηλώσεις του  στην ηλεκτρονική έκδοση της Telegraph και στον δημοσιογράφο Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ με αφορμή τα δημοσιεύματα για το Plan Β το οποίο σχεδίαζε σχολίασε «Οι αναφορές για το σχέδιο που είχαμε είναι ακριβείς, όμως τα ελληνικά ΜΜΕ διαστρέβλωσαν τις θέσεις μου, κάνοντάς με να φανώ σαν έναν σκιώδη υπουργό Οικονομικών που σχεδίαζε εξ αρχής την επιστροφή στη δραχμή»ενώ πρόσθεσε «Το νόημα όλων αυτών είναι ότι θέλουν να με εμφανίσουν ως έναν αδίστακτο υπουργό Οικονομικών και να μου απαγγελθούν κατηγορίες για προδοσία. Είναι όλα μέρος μιας προσπάθειας να ακυρώσουν τους πρώτους πέντε μήνες της κυβέρνησης και να την βάλουν στο περιθώριο της ιστορίας».

 

Όπως τονίζει ο κ.Βαρουφάκης «Αυτό διαστρεβλώνει εντελώς τις σκέψεις μου για παράλληλη ρευστότητα. Ήμουν πάντα κατά της διάλυσης του ευρώ γιατί δεν γνωρίζουμε ποιες σκοτεινές δυνάμεις θα μπορούσαν να απελευθερωθούν στην Ευρώπη»ενώ υποστηρίζει «Ο σκοπός για το «χακάρισμα», ήταν να μπορέσει το υπουργείο Οικονομικών να κάνει ηλεκτρονικές μεταφορές με το πάτημα ενός κουμπιού. Οι πληρωμές θα γίνονταν σε IOU’s βασισμένες στο πείραμα της Καλιφόρνια, μετά την κρίση της Lehman Brothers»προσθέτοντας «Ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα αυτού του τύπου, θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να δημιουργήσει ρευστότητα σε ότι αφορά το ευρώ και να διαχειρηστεί αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε «οικονομική ασφυξία» από την Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα.Αυτό ήταν πάρα πολύ καλά σχεδιασμένο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούσαμε να το προχωρήσουμε χρησιμοποιώντας εφαρμογές σε smartphones και θα μπορούσε να γίνει ένα λειτουργικό παράλληλο σύστημα. Φυσικά, θα ήταν προσανατολισμένο στο ευρώ, αλλά στη στιγμή θα μπορούσε να μετατραπεί σε νέα δραχμή», αναφέρει η Telegraph.

«Οποιοδήποτε αίτημα για άδεια, θα ενεργοποιούσε την Τρόικα άμεσα για το γεγονός ότι σχεδίαζε αντεπίθεση. Ήταν έτοιμος να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό αμέσως, σε περίπτωση που του έδινε το «πράσινο φως», ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το οποίο όμως δεν ήρθε ποτέ, τονίζει η Telegraph.

«Πάντα έλεγα στον Τσίπρα ότι αυτό δεν θα είναι βαρκάδα σε ήρεμα νερά, αλλά αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσεις για την ελευθερία», είπε ακόμα ο κ. Βαρουφάκης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα