Για το Grinvest, την αλλαγή και την ανάκαμψη μιλάει το μεσημέρι ο Τσίπρας

Σε μία άκρως ευνοϊκή για την κυβέρνηση χρονική στιγμή, μια μόλις μέρα μετά την παραγωγική και θεαματική παρουσία του Ε.Μακρόν στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε χθες βράδυ την 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης  με ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», ενώπιον των εκπροσώπων παραγωγικών και άλλων φορέων και εκλεγμένων της αυτοδιοίκησης.

Σήμερα, Κυριακή, στις 13:00, ο Αλ. Τσίπρας θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» κατά τη διάρκεια της οποίας θα απαντήσει σε πολιτικά και οικονομικά ερωτήματα που δημιούργησε τόσο το περιεχόμενο της χθεσινής ομιλίας του, όσο και η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα.

Ειδικότερα σήμερα το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης προς τα ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός θα κληθεί να δώσει διευκρινήσεις για τις πραγματικές προοπτικές επαλήθευσης των αναφορών του στο Grinvest, την αλλαγή και την ανάκαμψη. Συγχρόνως είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει και καίριες ερωτήσεις των δημοσιογράφων που θα μετέχουν και που θα αποτελούν προέκταση του περιεχομένου της κριτικής της αντιπολίτευσης τόσο για την ομιλία του στη ΔΕΘ, όσο και για το πραγματικό αντίκρυσμα της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα.

Το περιεχόμενο της χθεσινοβραδυνής ομιλίας του Α.Τσίπρα δεν άργησε να πυροδοτήσει αντιδράσεις με μορφή ανακοινώσεων, αρχής γενομένης με ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας λίγη μόνο ώρα μετά τη λήξη της ομιλίας του έλληνα πρωθυπουργού. Μέχρι στιγμής ανακοινώσεις οι οποίες δημοσιεύονται σε άλλα σημεία της ροής ειδήσεων από τον indicator.gr, έχει εκδώσει σχεδόν το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα πως η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και πως του χρόνου η χώρα θα έχει βγει από την κρίση και τα μνημόνια.

«Χρέος μας να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της δημοκρατίας, του σχεδιασμού, του κοινωνικού ελέγχου, της ισότητας και της ισονομίας», τόνισε μεταξύ άλλων.

Παρατίθενται εδώ τα κυριότερα σημεία της πρωθυπουργικής ομιλίας

-Είναι πια γεγονός που κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει, το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την χώρα μας.

Κι αυτό δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε συγκυριακό.

-Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο.

-Τα σημάδια ανάκαμψης και αντιστροφής της υφεσιακής πορείας είναι πλέον εμφανή και σε μας, αλλά και στις αγορές, και στους εταίρους.

-Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η χώρα κινήθηκε με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένονται κοντά στο 2%.

-Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αποτελούν εξαιρετικό οιωνό, αν συνυπολογιστεί στην εξίσωση ότι μιλάμε για δυο χρόνια στα οποία επήλθε μια πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή.

-Για δυο συνεχόμενα έτη υπερκαλύψαμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό ενισχύει τη διαπραγματευτική μας θέση, και δημιουργεί χειροπιαστές προϋποθέσεις, για την ελάφρυνση των βαρών, που συμπιέζουν την ελληνική οικονομία.

–Ο οδικός χάρτης για την απομείωση και τη βιωσιμότητα του χρέους προσφέρει τη σιγουριά ότι είμαστε πια σε θέση, με σταθερά βήματα, να ξεφύγουμε οριστικά από την παγίδα της επιτροπείας και της καταστροφικής λιτότητας. Ποιος δεν καταλαβαίνει πόσο μεγάλη, επαναστατική, τολμώ να πω, σημασία έχει μια τέτοια εξέλιξη;

-Και η πρώτη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές μεταλλάσσει ήδη τις ελπίδες σε βεβαιότητα.

-Τα στοιχεία λοιπόν λένε, ότι οι εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του 17 αυξήθηκαν κατά 18% και είναι η υψηλότερη επίδοση από το 2001.

-Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε αύξηση 6% το πρώτο εξάμηνο του 2017, ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα κατέγραψε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2008.

-Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 16 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 17 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση καθώς ήδη το πρώτο τετράμηνο έχουμε εισροή 1.4 δις στην ελληνική οικονομία.

-Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν, η επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα, του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν, και φυσικά οι δύο επισκέψεις μου στην Κίνα, αποδεικνύουν ότι η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος, των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα