Γερμανική τράπεζα μετέφερε κατά λάθος 5,4 δισ. ευρώ

Το περιστατικό έλαβε χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) μετέφερε λανθασμένα περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε τέσσερα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ανέφερε το Bloomberg.

Η τράπεζα μετέφερε λανθασμένα το σημαντικό αυτό ποσό λόγω «ανθρώπινου λάθους στους υπολογισμούς» σύμφωνα με μια δήλωση από την τράπεζα.

«Η KfW εντόπισε τη λανθασμένη συμπεριφορά του συστήματος πολύ νωρίς στη διαδικασία, μετρίασε αμέσως την ανεπιθύμητη δράση και ξεκίνησε την απαραίτητη διαδικασία ανάλυσης των αιτιών» ανέφερε η δήλωση.

Το σφάλμα έγινε από έναν «έμπειρο προγραμματιστή» που εργαζόταν στο εσωτερικό λογισμικό πληρωμής της τράπεζας, ανέφεραν οι Finacial Times.

Η τράπεζα φέρεται να κοινοποίησε το λάθος στη γερμανική Κεντρική Τράπεζα και ζήτησε αμέσως την μεταφορά των κεφαλαίων πίσω. Αυτές οι ατυχίες μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια «εργασιών στα συστήματα» σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας.

«Η KfW ξεκίνησε αμέσως πλήρεις εσωτερικούς και εξωτερικούς ελέγχους, προκειμένου να διευκρινιστούν τα αίτια του συμβάντος λεπτομερώς και να συνταχθούν τα αντίστοιχα συμπεράσματα» δήλωσε η τράπεζα.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ένα παρόμοιο περιστατικό με την ίδια τράπεζα είχε σημειωθεί το 2008.

Τότε η τράπεζα πλήρωσε κατά λάθος 300 εκατομμύρια ευρώ στην αμερικανική τράπεζα Lehman Brothers.

Εκείνο το περιστατικό όχι μόνο έγινε αυτόματα από τα συστήματα της τράπεζας, αλλά άργησε και να γίνει ο εντοπισμός του λάθους από τους αρμόδιους αξιωματούχους της. Μετά την κατά λάθος κατάθεση στον λογαριασμό της Lehman Brothers αρκετά από υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας απολύθηκαν, με τα μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για την «πιο ηλίθια τράπεζα της Γερμανίας»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα