Γερμανία:Το ζήτημα των προσφύγων και το πρόγραμμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, δε θα πρέπει ν’ αναμειγνύονται

images (1)

Κανένα περιθώριο καθυστέρησης ή χρονικής επέκτασης ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της δεν δίνει στην Ελλάδα η Γερμανία, αναφορικά με την επίτευξη οικονομικών στόχων στον προϋπολογισμό της.

Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τις όποιες εκκλήσεις περί παροχής επιπλέον χρόνου στην Ελλάδα, αφού όπως τονίζεται οι στόχοι αυτοί έχουν συμφωνηθεί με τους διεθνείς δανειστές για το τρίτο μνημόνιο,καθώς η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με το οξύ προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα.

“Το ζήτημα των προσφύγων και το πρόγραμμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, δε θα πρέπει ν’ αναμειγνύονται,” δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς,εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο εκπρόσωπος ερωτήθηκε σχετικά με την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με την οποία, θα έπρεπε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, προκειμένου να επιλύσει τα προβλήματα στον προϋπολογισμό της.

Την ιδέα αυτή του Σουλτς απορρίπτει και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. “Όποιος συγχέει την ευρωπαϊκή πολιτική σταθερότητας με τη μεταναστευτική κρίση, παίζει με τη φωτιά,” δήλωσε ο Βέμπερ σε τοπικές εφημερίδες. “Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για το χρέος δεν πρέπει ν’ αποδυναμωθούν. Αυτό ισχύει και για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα,” τόνισε.

Ο Σουλτς, ηγετικό μέλος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Μέρκελ υποστηρίζει ότι η μεταναστευτική κρίση επηρεάζει (αρνητικά) την Ελλάδα περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της, ενώ προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα στον προϋπολογισμό της. “Συνεπώς πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη ελαστικότητα στην εφαρμογή των κριτηρίων για τη μείωση του ελλείμματος,” τονίζει ο Μάρτιν Σουλτς.

Άνγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς φαίνεται να συμφωνούν στη χορήγηση μεγαλύτερης βοήθειας προς την Ελλάδα. Από την άλλη μεριά, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μάνφρεντ Βέμπερ τοποθετούνται πιο σκληρά ως προς την υλοποίηση των στόχων του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, προδιαγράφοντας τις διαχωριστικές γραμμές εντός της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και γύρω από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα