Γαλλία: Πλεονέκτημα για τον Μακρόν η υποστήριξη του υπουργού άμυνας

Ο υπουργός άμυνας Ζαν Υβ Λε Ντιάν, θέλησε να σεβασθεί την υπόδειξη του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έχει ζητήσει από τα μέλη της κυβέρνησης να περιμένουν την 24 Μαρτίου, ήτοι αύριο, προκειμένου να δηλώσουν την υποστήριξή τους σε έναν υποψήφιο.

Ετσι η επίσημη ανακοίνωση της υποστήριξής του στον Εμανουέλ Μακρόν, θα γίνει από τον υπουργό αύριο, από την εκλογική του περιφέρεια τη Βρετάνη όπου είναι πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, παράλληλα με την υπουργική του ιδιότητα.

Ηταν όμως ένα κοινό μυστικό, ότι τελικά ο Ζαν Υβ Λε Ντιάν είχε κάνει την επιλογή του, να υποστηρίξει τον Εμανουέλ Μακρόν, και όχι τον Μπενουά Αμόν, νικητή της προκριματικής του Σοσιαλιστικού κόμματος, προκαλώντας τη βαθιά απογοήτευση στην ομάδα του Αμόν,

Σήμερα το απόγευμα, ο Λε Ντριάν έχει καλέσει σύσκεψη με τους 15 αντιπρόεδρους του Περιφερειακού Συμβουλίου, χωρίς όμως να κάνει δηλώσεις.

Αύριο, με δύο συνεντεύξεις, σ’ ένα ραδιόφωνο και στην μεγάλη εφημερίδα της Βρετάνης «Ouest France » θα ανακοινώσει την απόφασή του εξηγώντας τους λόγους.

Να σημειωθεί ότι ο Λε Ντριάν, που είναι ο σημαντικότερος υπουργός του Ολάντ, είχε τοποθετηθεί κατά της διαδικασίας της προκριματικής που οργάνωσε το Σοσιαλιστικό κόμμα και που ανέδειξε νικητή τον Μπενουά Αμόν.

Η υποστήριξη του Ζαν Υβ Λε Ντριάν εκτιμάται ως πολύ σημαντική για τον Εμανουέλ Μακρόν, που θεωρείται ότι είναι ένας υποψήφιος με αδυναμίες, χωρίς επαρκή εμπειρία, και χωρίς ιδιαίτερα σημαντικά άτομα στο περιβάλλον του, για τα πολύ σημαντικά υπουργεία όπως η ασφάλεια ή άμυνα.

Μετά τη συμμαχία του με τον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού, ο από καιρό πρωταρχικός στόχος του Μακρόν, ήταν η εξασφάλιση της υποστήριξης και η προσχώρηση του Λε Ντριάν.

Ο στόχος αυτός επιβεβαιώνεται αύριο και σύμφωνα με τους αναλυτές θεωρείται μέγα πλεονέκτημα για τον Μακρόν.

Με την προσχώρηση του Λε Ντριάν θα είναι τελικά, το τρίτο μέλος της κυβέρνησης που προσχωρεί στον Μακρόν. Ηδη δυο υφυπουργοί η Μπάρμπαρα Πομπιλί (Βιοποικιλότητα) και ο Τιερί Μπραγιάρ (αθλητισμού) αψήφησαν την υπόδειξη του Ολάντ (για τις 24 Μαρτίου) και έχουν ήδη δηλώσει την υποστήριξή τους στον Μακρόν. Αναμένεται δε, να ακολουθήσουν και άλλοι συνάδελφοί τους ιδίως από τους υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βάλς, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει την υποστήριξή του στον Αμόν, διότι δεν συμφωνεί καθόλου με το πρόγραμμά του.

Έτσι θα μπορούσε να ερμηνευθεί και η αδυναμία του Αμόν να ανέβει στις σφυγμομετρήσεις.

Σε ό,τι αφορά πάντως στον Μακρόν, πολλοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η συρροή πολλών κυβερνητικών στελεχών στο κίνημά του, κινδυνεύει να θολώσουν την νέα ιδέα πολιτικού σχήματος που θέλει να προσφέρει.

Ήδη με το που έγινε γνωστή η προσχώρηση του Λε Ντριάν, ο Ερίκ Σιότι από τους Ρεπουμπλικάνους και μέλος της ομάδας του Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε σήμερα : « Είναι πλέον σαφές ότι η υποψηφιότητα του Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι τίποτε άλλο παρά η συνέχιση της πενταετίας Ολάντ».

AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα