Βρετανία: Στηρίζουν Μέι για δίκαιο Brexit

Όλο και περισσότερο βέβαιοι, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της ORB που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα,  ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα εξασφαλίσει την κατάλληλη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit παρουσιάζονται οι Βρετανοί ψηφοφόροι.

 

Οι διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές προετοιμάζονται για να ξεκινήσουν τις επίσημες συνομιλίες για το Brexit μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία της 8ης Ιουνίου, σχεδόν έναν χρόνο από τότε που οι Βρετανοί ψήφισαν με 52%-48% σε δημοψήφισμα υπέρ της αποχώρησης από το μπλοκ στο οποίο εντάχθηκαν το 1973.

“Οι βρετανοί ψηφοφόροι δείχνουν όλο και πιο σίγουροι ότι η Μέι θα εξασφαλίσει την σωστή συμφωνία παρά την δύναμη της ΕΕ”, εξηγεί ο Τζόνι Χέαλντ, ο διεθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων ORB International.

Ερωτηθέντες αν είναι βέβαιοι ότι η Μέι θα εξασφαλίσει την σωστή συμφωνία για το Brexit, το 44% των βρετανών ψηφοφόρων απάντησαν θετικά–από 41% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό πριν από ένα μήνα–και το 34% απάντησαν αρνητικά, μια ποσοστιαία μονάδα κάτω σε σχέση με πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 55% των βρετανών ψηφοφόρων εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο η βρετανική κυβέρνηση χειρίζεται τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες με την ΕΕ, ενώ το 45% τον αποδοκιμάζουν. Τα στοιχεία αυτά παραμένουν ίδια με εκείνα ανάλογης δημοσκόπησης πριν από έναν μήνα.

Στην δημοσκόπηση της ORB ρωτήθηκαν 2.000 ενήλικες κατά το διάστημα 5-7 Μαϊου.

Μια άλλη δημοσκόπηση σε δείγμα 9.000 ψηφοφόρων από 9 χώρες της ΕΕ που διενεργήθηκε από την RED C έδειξε ότι το 78% θέλουν ο πρωταρχικός στόχος των συνομιλιών για το Brexit να είναι η διασφάλιση του μέλλοντος της ΕΕ, ενώ μόλις το 22% επιθυμούν να επικεντρωθούν οι συνομιλίες στο χτίσιμο μιας νέας, ειδικής οικονομικής σχέσης με την Βρετανία.

Στην Ιρλανδία, το 70% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι είναι υπερβολικά σημαντικό για εκείνους να μην επιτραπεί στο Brexit να υπονομεύσει την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, με την οποία τερματίστηκε η πολυετής περίοδος βίας ανάμεσα στους Καθολικούς εθνικιστές της Ιρλανδίας και τους Προτεστάντες ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα