Βουλγαρία: Κυβερνητική καταδίκη για πορεία στη μνήμη φιλοναζιστή υπουργού

Αντιδράσεις για την πορεία ακροδεξιών στη μνήμη του υπουργού Πολέμου Χρίστο Λούκοφ – Τα κόμματα, η αμερικανική πρεσβεία και εβραϊκές οργανώσεις ζητούσαν να μην επιτραπεί

Εντάσεις στην πολιτική σκηνή της Βουλγαρίας πυροδότησε η πορεία μερικών εκατοντάδων ακροδεξιών, στη μνήμη του φιλοναζιστή Βούλγαρου στρατηγού και υπουργού Πολέμου Χρίστο Λούκοφ, που ήταν επικεφαλής της Ένωσης Βουλγαρικών Εθνικών Λεγεώνων κατά την περίοδο του πολέμου.

Την πορεία, που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στη Σόφια, καταδίκασε με πολύ έντονο τρόπο το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών. Είχαν προηγηθεί εκκλήσεις από τα μεγαλύτερα κόμματα, την αμερικανική πρεσβεία και εβραϊκές οργανώσεις να μην επιτραπεί.

«Αυτή η διαδήλωση της αυθεντικής μισαλλοδοξίας προς τους άλλους έγινε σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα αφότου ολόκληρος ο κόσμος τίμησε τα θύματα του Ολοκαυτώματος», τόνισε σε ανακοίνωσή του το βουλγαρικό ΥΠΕΞ,, χαρακτηρίζοντας «απολύτως απαράδεκτη» κάθε πράξη εξυμνεί το ναζισμό.
«Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει μια ξεκάθαρη επισήμανση για εμάς ως κοινωνία και ως Ευρωπαίους που δεν έχουμε ξεχάσει τα δεινά του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ότι δεν αρκεί απλώς να θυμόμαστε τα τραγικά γεγονότα» τονίζει το υπουργείο.

Την πορεία διοργάνωσαν οι αυτοαποκαλούμενοι «Βούλγαροι εθνικιστές», με τους οποίους συντάχθηκαν αρκετοί νεοναζί και αντισημιτικές ομάδες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα