Βολές Τσίπρα κατά ΔΝΤ και…οι “επικοινωνιακές στρακαστρούκες” της ΝΔ

Κατά τη συνέντευξη που παρέθεσε με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κάλεσε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα ενώ συγχρόνως ζήτησε από το Ταμείο να μη σπαταλάει χρόνο, να κρατήσει μία σταθερή θέση και να δεσμευτεί ότι με βάση τα τεχνοκρατικά πρότυπα που απαιτούνται για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ,είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Σε αυτήν τη βάση, ναι, βεβαίως, ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ να μην είναι α λα καρτ, δηλαδή μόνο με μέτρα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις. Θα φτάσουμε πολύ σύντομα σε μία συνολική λύση για το ελληνικό πρόβλημα τον Απρίλιο», τόνισε.

Ενώ πρόσθεσε ότι με τη διευθύντρια του ΔΝΤ είναι γνωστό πως έχει διαρκή επικοινωνία. «Αυτή επικοινωνία δεν είναι πάντα εύκολη, οι διαφωνίες είναι δεδομένες, αλλά είναι ειλικρινής επικοινωνία».

Ερωτηθείς σχετικά με τις επαφές που είχε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απάντησε ότι ιδίως η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ήταν εξαιρετικά αισιόδοξη. Τόνισε, δε, πως οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν ότι θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημερών και ότι οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι τον Απρίλη θα πάμε σε μία συνολική λύση.

Όπως σημείωσε, η Ελλάδα έχει ανάγκη όχι από περισσότερη λιτότητα, αλλά από ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της και τόνισε πως η εξειδίκευση ως προς τη χώρα μας πρέπει να περιλαμβάνει την ένταξη στο QE και τη ρύθμιση του χρέους.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι η προσθήκη που πέτυχε η ελληνική πλευρά στο κείμενο των συμπερασμάτων αποτελεί έμμεση αλλά σαφή παραδοχή ότι η επιλογή της λιτότητας στην μεταρρυθμιστική ατζέντα πρέπει να αντιμετωπιστεί, και να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα στις χώρες που έχουν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ζημιά.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε και για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και του χρέους και τον μεγάλο στόχο μας, που είναι η έξοδος από την κρίση.

Επικοινωνιακές στρακαστρούκες

Για απέλπιδα προσπάθεια της αντιπολίτευσης, με «επικοινωνιακές στρακαστρούκες», να δημιουργήσει ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν, μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου, αναφορικά με τις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και αν ισχύει ότι όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Εξαρτάται από το ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να βάζουν φωτιές. Αλλά καμιά φορά υπάρχει καπνός κι από τις στρακαστρούκες, όχι μόνο από τις φωτιές, κι εδώ πρόκειται για επικοινωνιακές στρακαστρούκες της αντιπολίτευσης σε μία απέλπιδα προσπάθεια να δημιουργήσει ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Οι Απόκριες, όμως, τελείωσαν, οπότε και οι στρακαστρούκες θα σταματήσουν να μας απασχολούν».

Ο καθένας θα κάνει τις επιλογές του και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό για τη συνέπεια της στάσης του και τη σοβαρότητα της πολιτικής του. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με αν θα απευθυνθεί η κυβέρνηση στην αντιπολίτευση όταν θα έρθει η ώρα της ψήφισης των μέτρων και αντίμετρων, και για το πώς σχολιάζει τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, ότι δεν θα ψηφίσει κανένα μέτρο.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «ίσως αυτή η στάση να είναι ένα δώρο προς την κυβερνητική πλειοψηφία, όπως ήταν και η στάση της μη υπερψήφισης των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση τα Χριστούγεννα για περίπου 1.200.000 συνταξιούχους, που είχαν τη δυνατότητα να πάρουν εφάπαξ πριν τα Χριστούγεννα μία σημαντική ενίσχυση, αυτό που ονομάσαμε «13η σύνταξη»».

«Ο καθένας λοιπόν θα κριθεί από τις πράξεις του», σημείωσε.

Αιχμηρά σχόλια για τη στάση της Τουρκίας

Την ποσοτική και ποιοτική κλιμάκωση, όχι μόνο της ρητορικής, αλλά και της στρατιωτικής δραστηριότητας της Τουρκίας, τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί και θα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας και θα παραμένει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, το μήνυμα όλων προς την Τουρκία πρέπει να είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας.

«Στελέχωση των υπηρεσιών για το προσφυγικό»

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο προσφυγικό, ζήτησε να υπάρξει επιτάχυνση της στελέχωσης των υπηρεσιών EASO στα νησιά και στη διαδικασία της μετεγκατάστασης, που αν και έχει ξεκολλήσει, είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τους στόχους. Ζήτησε, επίσης, να υπάρξει δίκαιη αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Αντίθεση με τα συμπεράσματα της Συνόδου

Νωρίτερα ο έλληνας πρωθυπουργός είχε εκφράσει την αντίθεσή του στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., τονίζοντας πως η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή η πολιτική της λιτότητας, αποδίδει καρπούς και φέρνει ανάπτυξη.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τις εξαιρετικά αρνητικές και καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα