Βαθιά ανάσα για την Ελλάδα η μετακίνηση Σόιμπλε

Το πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία μετά τις εκλογές της Κυριακής εκφράζουν πολλαπλά δημοσιεύματα του Τύπου, στα οποία κυριαρχεί η μετακίνηση του Σόιμπλε από το υπουργείο οικονομικών η οποία περιέχει-όπως τονίζεται- ειδικό ελληνικό ενδιαφέρον, δεδομένου του ρόλου που διαδραμάτισε στους χειρισμούς της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας.

Έτσι το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ αλλά και διεθνών σχολιαστών επικεντρώνεται στη μετακίνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη Βουλή, κάνοντας παράλληλα λόγο για το τι ρόλο θα παίξει από τη νέα του θέση για την Ελλάδα.

Υπουργός καγκελαρίας, δύο φορές, υπουργός Εσωτερικών και 8 χρόνια υπουργός Οικονομικών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ο αρχιτέκτονας της γερμανικής επανένωσης, εμπνευστής των μηδενικών ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς, διαχειριστής της ευρωκρίσης και ο πιο ισχυρός και έμπειρος υπουργός της κυβέρνησης Μέρκελ.

Σε αυτά τα πλαίσια της πολιτικής του διαδρομής Γερμανοί σχολιαστές παρατηρούν  ότι το προφίλ του Σόιμπλε είναι το πιο ενδεδειγμένο για το ρόλο του προέδρου της γερμανικής Βουλής. «Επί 45 χρόνια στα βουλευτικά έδρανα διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία, ηρεμία και κύρος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πολλοί στη Γερμανία θεωρούν καλή την εξέλιξη της μετακίνησης Σόιμπλε στη Βουλή, καθώς σαν πρόεδρος του σώματος αναμένεται να συγκρατεί τους εθνολαϊκιστές. Άλλοι Γερμανοί σχολιαστές τον περιγράφουν ως τον πιο έγκυρο και έμπειρο υπουργό της Μέρκελ.

Στον καταλυτικό του ρόλο στους χειρισμούς της ελληνικής οικονομικής κρίσης επικεντρώνεται επίσης το ενδιαφέρον έγκυρων ευρωπαϊκών κύκλων οι οποίοι θυμίζουν ότι λόγω της σκληρής γραμμής του στην ευρωκρίση ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός δεν είναι στην Ευρώπη αγαπητός, στην Ελλάδα μάλιστα τον μισούν.

Με αυτήν την έννοια, ίσως ορισμένες χώρες της νότιας Ευρώπης παίρνουν τώρα βαθιά ανάσα, επειδή δεν θα παρίσταται για 4 επιπλέον χρόνια σαν υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup. Ωστόσο τονίζεται ότι έχει και πολλούς φίλους στους οποίους θα λείψει. Με τον γάλλο ομόλογό του για παράδειγμα συνεργάζεται στενά.

Παράλληλα θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Γερμανός πολιτικός κατέστειλε τη συζήτηση για κοινή δημοσιονομική πολιτική χωρίς την οποία είναι φανερό ότι το ευρώ δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα. Εάν ο Σόιμπλε κρατήσει μελλοντικά προς το AfD την ίδια αμείλικτη στάση του και τον βίαιο κυνισμό, με τον οποίο ωθούσε τους Έλληνες συνεχώς σε κοινωνικές αγριότητες, θα είναι στην περίπτωση αυτή ένα κέρδος για την χώρα του και για την Ευρώπη.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα