Α. Μέρκελ: Ο Ν. Τραμπ θα δυσκολέψει την όποια πρόοδο στις συζητήσεις των G20

Την πρόοδο στις συζητήσεις των αρχηγών-κρατών των G20 την επόμενο μήνα, επιθυμεί η γερμανική πλευρά όπως δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της χώρας, Άγγελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας πάντως ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να εμποδίσουν τις συζητήσεις αυτές στο θέμα περί ανοιχτών αγορών.

Σύμφωνα με το Reuters, η κ. Μέρκελ ανέφερε πως επιδιώκει να εξασφαλίσει ευρεία συμφωνία για τις ανοικτές αγορές, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι ανοιχτές αγορές και το ελεύθερο, δίκαιο, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς εμπόριο αποτελούν κλειδί για την προεδρία μας στους G20», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε μια ευρεία συμφωνία γι΄ αυτό το θέμα στο Αμβούργο. Δεδομένης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά θα πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια», συμπλήρωσε η κ. Μέρκελ.

Παράλληλα, η Μέρκελ εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση Τραμπ να εγκαταλείψει τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, την οποία περιέγραψε ως «οικολογική».

«Δεν νομίζω ότι αλλάζει τίποτα σχετικά με τα επιχειρήματα υπέρ της συμφωνίας αυτής… Γι΄αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε μ’ αυτήν τη συμφωνία, αλλά νομίζω ότι έχουμε θέσει μια φιλόδοξη πορεία και η υλοποίηση είναι τώρα το σημαντικότερο καθήκον μας», εξήγησε.

Επεσήμανε, τέλος, πως οι ηγέτες των G20 θα συζητήσουν στο Αμβούργο και για άλλα θέματα, όπως η χαλυβουργία, καθώς το παγκόσμιο πλεόνασμα στην παραγωγή θα πρέπει να περιοριστεί, κάτι που απαιτεί δίκαιους κανόνες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα