Αύριο ο τελικός γύρος της διαπραγμάτευσης

Η επιστροφή των θεσμών βρίσκει το οικονομικό επιτελείο να ετοιμάζει το φάκελλο των ελληνικών θέσεων, ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία – Οι ημερομηνίες-σταθμοί για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης – «Τόσο τα μέτρα επιβάρυνσης από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι θεσμοί όσο και τα μέτρα ελάφρυνσης που θα προτείνουμε εμείς, θα ψηφιστούν ταυτόχρονα», επανέλαβε την Παρασκευή ο Αλ. Τσίπρας.

 

Αύριο, Τρίτη 28/2, επιστρέφουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την οριστικοποίηση σε τεχνικό επίπεδο της κατ’ αρχήν πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Όλες οι πλευρές, όπως τονίζει η «Αυγή της Κυριακής», έχουν την αίσθηση του επείγοντος και επιδιώκουν να έχει κλείσει η αξιολόγηση είτε στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου είτε το αργότερο σε αυτό της 7ης Απριλίου και δη με μια δέσμευση για το χρέος, η οποία θα επιτρέπει στον διοικητή της ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Παρά τις επίσημες επαφές κορυφής και τις υπόγειες διεργασίες σε όλα τα επίπεδα, μετέωρη παραμένει η θέση του ΔΝΤ για το αν θα συμμετέχει τελικά πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ σκληρές θα είναι οι διαπραγματεύσεις για το είδος των αντιμέτρων που θα επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση για να ελαφρύνει τα λαϊκά στρώματα, καθώς είναι ήδη δεδομένο ότι το πακέτο μέτρων και αντιμέτρων θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Την Τρίτη, επισημαίνει και η ΕΡΤ, ξεκινά ενας ακόμα αγώνας δρόμου για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα με ατζέντα:

– το δημοσιονομικό κενό του 2018

– το ύψος και η σύνθεση των μέτρων για το 2019

– και τα ισοδυνάμα, τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Την ανάγκη διασφαλιστεί πως το πακέτο μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να συμφωνηθεί τις επόμενες μέρες μεταξύ των θεσμών και της Αθήνας θα είναι «ισορροπημένο» και θα περιλαμβάνει επίσης «μέτρα στήριξης της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της κοινωνικής συνοχής» υπογραμμίζει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας αποκλειστικά στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Εμείς είμαστε πιο αισιόδοξοι διότι έχουμε λάβει υπόψη μας τα αποτελέσματα του 2016, που ήταν καλύτερα του αναμενόμενου. Όταν έχουμε όλα τα στοιχεία από την Αθήνα, θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση. Ελπίζω πως έχουμε δίκιο διότι αυτό θα διευκολύνει την Ελλάδα» αναφέρει ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ο επικεφαλής του ESM λέει ότι το ΔΝΤ θέλει να ληφθούν επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης, ενώ οι Ευρωπαίοι θεωρούν πως περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης μπορούν να ληφθούν, μόνο όταν το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί. Ο επικεφαλής του ESM ανέφερε στην ισπανική εφημερίδα ότι εργάζονται σκληρά για να κρατήσουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι «ημερομηνίες – σταθμοί» για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, όπως τις καταγράφει η ΕΡΤ:

28 Φεβρουαρίου -> Επιστροφή θεσμών στην Αθήνα

9 Μαρτίου -> Συνεδρίαση ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

20 Μαρτίου -> Eurogroup

(επόμενες συνεδριάσεις 7 Απριλίου – 22 Μαΐου – 15 Ιουνίου)

21-23 Απριλίου -> Εαρινή Σύνοδος ΔΝΤ

23 Απριλίου -> Εκλογές στη Γαλλία / 7 Μαΐου (β’ γύρος)

27 Απριλίου -> Απόφαση ΕΚΤ για την ένταξη στο QE

Ιούλιος -> Καταβολή δόσης 7 δισ. στους δανειστές

24 Σεπτεμβρίου -> Εκλογές στη Γερμανία

Κομισιόν: Παραποίησαν την απάντηση Γιούνκερ για τα κοινοτικά κεκτημένα στα εργασιακά

Εν τω μεταξύ, σε παρερμηνεία αποδίδει η Κομισιόν την απάντηση που έδωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στην εφαρμογή του Μνημονίου μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Την ίδια στιγμή, με άρθρο τους στο Blog του Ταμείου Πολ Τόμσεν και Μορίς Ομπσφελντ ξεκαθαρίζουν ότι για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα απαιτηθεί μια εμπροσθοβαρής, αξιόπιστη και πλήρως καταγεγραμμένη διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα σχετίζεται με ρεαλιστικούς στόχους πολιτικής και κυρίως πρωτογενή πλεονάσματα που θα βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους.
Η Άνγκελα Μέρκελ θα δεχθεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εφόσον η Αθήνα νομοθετήσει τα πρόσθετα μέτρα, γράφει παράλληλα η Handelsblatt, επικαλούμενη πληροφορίες από τη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ (διαβάστε σχετικά εδώ).

Την Παρασκευή 24/2, κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού», ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία της διαπραγμάτευσης και το πλαίσιο που καθορίστηκε από το τελευταίο Eurogroup. Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού:

– Στο Eurogroup, συνομολογήθηκαν οι βασικές αρχές και συμφωνήσαμε να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας.

– Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι για να επιταχύνει την εντυπωσιακή της πορεία η οικονομία. Δεν θριαμβολογούμε, αλλά δεν κρύβουμε την ικανοποίησή μας γιατί για πρώτη φορά ακούμε από τους επικεφαλείς των θεσμών την ανάγκη να σταματήσει η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα.

– Από το 2010 το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ήταν να χάνουμε συνεχώς και σήμερα έχουμε για πρώτη φορά ένα έντιμο συμβιβασμό

– Επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια για να κλείσει η αξιολόγηση

– Τόσο τα μέτρα επιβάρυνσης από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι θεσμοί όσο και τα μέτρα ελάφρυνσης που θα προτείνουμε εμείς, θα ψηφιστούν ταυτόχρονα.

– Από την αρχή η κυβέρνηση επέμεινε ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα γιατί θα ήταν φραγμός στην ανάπτυξη. Η θέση ότι δεν θα δεχθούμε ούτε ένα ευρώ λιτότητα έγινε σεβαστή από όλους

– Δεν υπάρχει πλέον η παράλογη απαίτηση για επιπλέον μέτρα λιτότητας 2% του ΑΕΠ

– Για κάθε ευρώ επιβάρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι δανειστές μας και θα επιμείνει το ΔΝΤ – για τις οποίες εμείς δεν είμαστε ικανοποιημένοι – θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς

– Προτάσεις, όπως αυτές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για πλεόνασμα 3,5% για 10 χρόνια, ήρθε η ώρα να φύγουν από το τραπέζι

– Διαμορφώνεται η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας πριν το τέλος του προγράμματος. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι εξαίρεση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου

– Πήραμε πρωτοβουλία για την χρηματοδότηση προγράμματος ενεργητικής καταπολέμησης της ανεργίας για τα επόμενα 2,5 χρόνια

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα