Αφγανιστάν: Γυναικόπαιδα τα περισσότερα θύματα από τις αρχές του έτους

Το ένα τρίτο των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στο Αφγανιστάν τους τρεις πρώτους μήνες του 2017, αποτελούν τα παιδιά και μαζί με τις γυναίκες πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα των συγκρούσεων, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ.

Από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο, 210 παιδιά σκοτώθηκαν (αύξηση 17% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι) και 525 τραυματίστηκαν, την ώρα που συνολικά καταγράφηκαν 2.181 θύματα μεταξύ των αμάχων –715 θάνατοι και 1.466 τραυματίες.

Ο απολογισμός αυτός σημειώνει μικρή πτώση (4%) σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2016.

Μεταξύ των γυναικών καταγράφηκαν 88 θάνατοι, κυρίως εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών, αριθμός που αυξήθηκε κατά 54% σε σχέση με πέρυσι.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν περισσότερα θύματα μεταξύ των αμάχων, με 148 νεκρούς και τραυματίες τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, έναντι 29 από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο του 2016.

«Ανησυχούμε εξαιρετικά από την αύξηση του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των γυναικών και των παιδιών, κυρίως τους θανάτους», υπογραμμίζει η Αποστολή Αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, η οποία καταγράφει τα θύματα μεταξύ των αμάχων στη χώρα από το 2009.

Βασική αιτία θανάτου παραμένουν οι χερσαίες συγκρούσεις, από τις οποίες έχει προκληθεί το 35% των θυμάτων. Ο ΟΗΕ αποδίδει το 62% των θυμάτων στους αντάρτες, κυρίως τους Ταλιμπάν. Τα εκρηκτικά και κυρίως οι νάρκες και άλλοι εγκαταλελειμμένοι εκρηκτικοί μηχανισμοί παραμένουν η δεύτερη σημαντικότερη αιτία θανάτων και τραυματισμών (19%) με τις επιθέσεις να φτάνουν το 17%.

Κι αν ο αριθμός των θυμάτων σημειώνει μικρή μείωση, αυτό οφείλεται και στον αυξημένο αριθμό των αμάχων που φεύγουν από τις περιοχές των μαχών και ο οποίος «κατέγραψε ρεκόρ πέρυσι», υπενθυμίζει ο ΟΗΕ, με 600.000 εκτοπισμένους.

Στην επαρχία Καμπούλ καταγράφονται τα περισσότερα θύματα, όπως και στις επαρχίες όπου μαίνονται συγκρούσεις, όπως η Χελμάντ, που ουσιαστικά βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, η Κανταχάρ και η Ουρουζγκάν στο νότο και η Νανγκαρχάρ στα ανατολικά, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα