Αυτογκόλ του Ερντογάν – Εκτεθειμένος στη διεθνή κοινότητα

Μέσα στο εκρηκτικό κλίμα το οποίο διαμορφώθηκε στην Αθήνα κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Τούρκος Πρόεδρος επισκέπτεται σήμερα τη Θράκη συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ και τα μέλη της αποστολής της τουρκικής κυβέρνησης.

Τα θέματα τα οποία δημόσια έθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν στους δύο πρώτους πολιτειακούς παράγοντες της χώρας και ο τρόπος που απαντήθηκαν από ελληνικής πλευράς οδήγησαν τον ίδιο και την τουρκική αντιπροσωπία σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, σε πολιτική και επικοινωνιακή ήττα.

Πράγματι όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν με έντονα αρνητικό πρόσημο την τουρκική παρουσία στην Αθήνα ενώ υπογραμμίζουν την αυστηρή αντίδραση τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του Πρωθυπουργού κατά τις ευθείες δημόσιες αντιπαραθέσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Συγχρόνως μεγάλη πολιτική βαρύτητα φέρουν οι σχεδόν ταυτόχρονες ανακοινώσεις του  Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαικής ένωσης με τις οποίες οι δύο επίσημοι φορείς “αδειάζουν” κυριολεκτικά τον κ.Ερντογάν, αφήνοντας έκθετο τον Τούρκο Πρόεδρο και την τουρκική διπλωματία.

Live: Η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα – Λεπτό προς λεπτό

 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο κ. Ερντογάν αναμένεται να φτάσει στις 11.15 το πρωί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα τον υποδεχτούν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κομοτηνή στον κύριο Ερντογάν ετοιμάζεται πληθωρική σε όγκο υποδοχή, καθώς ο μηχανισμός του τουρκικού Προξενείου της περιοχής έχει επιδιώξει να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση κόσμου, ο οποίος μεταφέρεται όλη τη νύχτα τόσο από τα χωριά της περιφέρειας όσο ακόμα και από τις παραμεθόριες περιοχές της Τουρκίας.

Στις 12.10 θα μεταβεί στο τζαμί Κιρ Μαχαλλέ της Κομοτηνής, για την προσευχή της Παρασκευής, στις 13.30 θα παρακαθίσει σε γεύμα στο ξενοδοχείο “Chris and Eve Mansion” και στις 16.00 θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης για την Τουρκία.

Στο μεταξύ ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται ακόμη επί ελληνικού εδάφους και χωρίς τα δεδομένα που πιθανό θα δημιουργήσει η τακτική που θα ακολουθήσει η επίσκεψή του στη Θράκη, ‘εγκυροι αναλυτές στην Αθήνα επιχειρούν μια πρώτη καταγραφή των πολιτικών και επικοινωνιακών παραμέτρων που δημιουργήθηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα.

– Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης απαντήθηκε επαρκώς και όσο επιθετικά χρειαζόταν από Παυλόπουλο (νομικά) και Τσίπρα (πολιτικά).

– Τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας, της οικονομικής της κατάστασης και του αρχιμουφτή, τα οποία ο Ερντογάν επιχείρησε τεχνηέντως να συνδέσει με τη Συνθήκη της Λωζάννης, κατέληξαν με τον ίδιο να αναγνωρίζει ότι η μειονότητα της Θράκης αποτελείται από Τούρκους, Πομάκους και Ρομά και, συνεπώς, δεν είναι «τουρκική μειονότητα», αλλά και ότι οι υποθέσεις αυτές αποτελούν ζήτημα εσωτερικής πολιτικής διαχείρισης της Ελλάδας και όχι αντικείμενο της Συνθήκης της Λωζάννης. Κυρίως δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με άλλη χώρα.

– Στα θέματα των θρησκευτικών ελευθεριών τού υπενθυμίστηκαν όλες οι καταπατήσεις δικαιωμάτων εκ μέρους της Τουρκίας και εις βάρος της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη.

– Στο Κυπριακό ο A.Τσίπρας του είπε κατά πρόσωπο ότι πρόκειται για θέμα παράνομης εισβολής και κατοχής, κάτι που δεν «ξεχνά» μόνο ο Ερντογάν, αλλά και οι κάθε λογής «τουρκολάγνοι» στην Ελλάδα.

– Στο θέμα των Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα οι απαντήσεις ήταν επαρκείς.

– Εν τέλει ο Ερντογάν υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι δεν διεκδικεί ελληνικά εδάφη – τα οποία όμως… διεκδικεί εμπράκτως.

– ΗΠΑ και Ε.Ε. ταυτόχρονα «άδειασαν» τον Ερντογάν στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «από θέση αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας». Και αξιωματούχος της Ε.Ε. επεσήμανε πως «οι προσδοκίες μας σε όλες τις υποψήφιες χώρες όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη δέσμευση έναντι του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών είναι σαφείς σε όλους».

Ο διεθνής Τύπος για την επίσκεψη Ερντογάν

Εκτενή ρεπορτάζ φιλοξενούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα. Στην κόντρα με τον Έλληνα ομόλογό του και την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης, εστιάζουν οι αρθρογράφοι.

Πλήθος σχολίων για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα δημοσιεύει ο γερμανόφωνος τύπος. Τα ρεπορτάζ εστιάζουν περισσότερο στη συνάντηση με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία διεξήχθη σε έντονο κλίμα και στο ζήτημα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης που έθεσε ο τούρκος πρόεδρος.

Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Die Zeit δημοσιεύεται άρθρο που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο τούρκος πρόεδρος αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης. Μπροστά στις κάμερες μάλωσε με τον Πρόεδρο Παυλόπουλο». Το άρθρο δημοσιεύει αποσπάσματα του διαλόγου που είχαν οι δύο πολιτικοί και επισημαίνει ότι «η ελληνική πλευρά αντέδρασε με αμηχανία στις δηλώσεις Ερντογάν» ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «οι δύο Πρόεδροι είχαν ευθεία αντιπαράθεση μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες». Στη συνέχεια ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «η συνάντηση που ακολούθησε μετά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ήταν πιο ήρεμη. (…) Στη συζήτηση που μεταδόθηκε από την ελληνική τηλεόραση ο Ερντογάν προχώρησε σε μια κίνηση που κανένας άλλος τούρκος πολιτικός δεν τόλμησε μέχρι τώρα. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι εύχεται να μην είχαν συμβεί ποτέ τα γεγονότα που οδήγησαν στην αποχώρηση των Ελλήνων από τη χώρα του».

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitungεπισημαίνει ότι αφενός ο πρόεδρος Ερντογάν προκάλεσε με τις δηλώσεις του σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης, αφετέρου όμως ζήτησε σχεδόν συγνώμη για τον διωγμό των Ελλήνων. «Ο Ερντογάν προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες. Από τη μια πλευρά πρέπει να επιδείξει ισχύ για να ικανοποιήσει τους εθνικιστές στην πατρίδα του ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται συναινετικός απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό σε ένα πολύ λεπτό ζήτημα. Τελευταία η Άγκυρα διαπληκτίζεται με αρκετούς παραδοσιακούς της συμμάχους, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, η Γερμανία και το Ισραήλ. Σε αυτή την περίπτωση δεν βλάπτει μια αποκλιμάκωση με τους γείτονες και κατά συνέπεια η διατήρηση μιας διπλωματικής διόδου προς την ΕΕ».

«Στην αρχή προκάλεσε και μετά αναθεώρησε», επισημαίνει το Spiegel που σημειώνει ότι αφού προσέβαλε καταρχήν τους οικοδεσπότες του στο προοίμιο της επίσκεψης, στην κοινή συνέντευξη τύπου ο Ερντογάν αναθεώρησε τις δηλώσεις της προηγούμενης ημέρας, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις. Το γερμανικό περιοδικό συμπεραίνει ότι «η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτεί μια πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην κοινή συνέντευξη τύπου οι δυο κατέβαλαν προσπάθειες ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση. Και μίλησαν για την ανάγκη να χτιστούν γέφυρες (σσ. μεταξύ των δυο πλευρών). Διότι παρά τις διαφορές τους οι δυο χώρες έχουν ανάγκη η μια την άλλη».

Ο βρετανικός Guardian εστιάζει στην αντιπαράθεση μεταξύ του Προκόπη Παυλόπουλου με τον Ταγίπ Ερντογάν και τονίζει πως με τη στάση του, ο Τούρκος πρόεδρος δυναμίτισε τη συνάντηση που είχε ως σκοπό την ενδυνάμωση των δεσμών Ελλάδας-Τουρκίας.

Στη συνθήκη της Λωζάννης και την αμφισβήτησή της από τον πρόεδρο Ερντογάν αναφέρεται το BBC.

Ο Ερντογάν επιλέγει να ανεβάσει τους τόνους, στην πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου εδώ και 65 χρόνια, γράφει η Le Firaro. Η γαλλική εφημερίδα εστιάζει στις συνομιλίες για τις εδαφικές διαφορές, την ενεργειακή συνεργασία, το προσφυγικό, το Κυπριακό και το ζήτημα των Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

Η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» αναφέρεται στην ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, για όλα τα ανοιχτά ζητήματα, εκτός από την διαχείριση του προσφυγικού

Το αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και τον τρόπο που αυτό διατυπώθηκε μέσα στο ελληνικό Προεδρικό Μέγαρο από τον Τούρκο πρόεδρο, προβάλλει σχεδόν το σύνολο του τουρκικού Τύπου.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα